8 maanden slaapregressie
De 8 maanden slaapregressie kan ervoor zorgen dat je baby plotseling slechter gaat slapen. Misschien sliep je baby voorheen goed en verandert nu ineens het slaapritme of het slaapgedrag. In deze blog leg ik je uit welke ontwikkelingen je baby doormaakt rond de leeftijd van 8 maanden. Hoe het kan dat je baby opeens vaker wakker wordt in de nacht, slechter slaapt tijdens dutjes of zelfs weigert te slapen. Daarnaast geef ik adviezen hoe je de slaap van je baby kunt ondersteunen tijdens de 8 maanden slaapregressie.
Wat is de 8 maanden slaapregressie
Rond de leeftijd van 7-10 maanden staan er een aantal mentale- en fysieke ontwikkelingen voor de deur. Je baby ontwikkelt zich en dat is heel positief, maar je kunt merken dat de slaap van je baby achteruitgaat. Zichtbare ontwikkelingen rond de leeftijd van 8 maanden zijn de grove motoriek. Je baby begint te zitten, tijgeren, kruipen of zichzelf op te trekken. Sommige baby’s gaan nu met hun handen eten en leren drinken uit een bekertje. Een belangrijke mentale ontwikkeling rond 8 maanden is verlatingsangst. Dit betekent een ontwikkeling in de hechtingsfase. Al deze ontwikkelingen kosten veel energie en het brein van je baby heeft veel te verwerken. Tijdens de 8 maanden slaapregressie kun je merken dat het slapen plotseling moeizamer gaat.
Hoe herken je 8 maanden slaapregressie
Je baby leert kruipen, zitten, tijgeren, zichzelf op te trekken en nieuwe geluidjes maken. Een andere ontwikkeling is: objectpermanentie. Hier heb ik eerder een blog over geschreven. Je baby leert begrijpen dat iemand of een object nog bestaat, ook al is het object of deze persoon uit het zicht. Je baby beseft zich dus dat een ouder weggaat of de kamer verlaat. We zien vaak een piek van verlatingsangst rond de leeftijd van 8 maanden en dit resulteert in moeilijk in slaap vallen en weerstand bij bedtijd. Je baby leert dus ontzettend veel. Niet gek dat dit de slaap kan verstoren. Gelukkig is het van tijdelijke duur.
Signalen 8 maanden slaapregressie
- Verandering in het slaapritme.
- Vaker wakker in de nacht.
- Moeite om in slaap te vallen.
- Weerstand als je je baby in bed legt.
- Korte dutjes.
- Vroeg wakker.
- Meer of minder hongerbehoefte.
- Huileriger of hangeriger dan voorheen.
Je baby helpen tijdens 8 maanden slaapregressie
Je kunt merken dat je baby moe of zelfs oververmoeid is door deze veranderingen. Ondanks dat je baby minder goed slaapt, is voldoende slaap ontzettend belangrijk voor de groei en ontwikkeling. Door goed te slapen kan je baby alle indrukken verwerken. Met onderstaande tips kun je de slaap van je baby ondersteunen.
Slaapomgeving:
Zorg ervoor dat de slaapomgeving bevorderlijk is voor goede dutjes en een lange nachtrust. Maak de kamer pikdonker, zodat je baby melatonine kan aanmaken. Maak gebruik van white noise om omgevingsgeluiden te maskeren. Dit helpt je baby om makkelijker in slaap te vallen.
Ritme:
Rond de leeftijd van 6-8 maanden vindt meestal de overgang plaats van 3 naar 2 dutjes. Het is belangrijk dat het slaapritme passend is bij de groei en ontwikkeling van je baby. Ook al slaapt je baby minder goed door alle ontwikkelingen, is voldoende slaap juist belangrijk. Als jouw baby te veel of te weinig slaapt, is het wellicht nodig om het ritme aan te passen. Als jouw baby 8 maanden of ouder is en nog 3 dutjes doet overdag, kan het nodig zijn om het namiddagdutje af te bouwen. Een aanpassing in het ritme kan soms al voldoende zijn om het slaapprobleem op te lossen.
Bedtijdritueel:
Baby’s gedijen doorgaans goed op voorspelbaarheid en routines. Dit geeft je baby rust en houvast. Hetzelfde geldt voor het creëren van een consistent bedtijdritueel. Het ritueel – met een vaste volgorde van handelingen – helpt je baby voor te bereiden dat er een slaap moment aankomt. Hierdoor kun je onrust voor bedtijd verminderen. Als jouw baby verlatingsangst heeft, kan het langer duren voordat je kindje in slaap valt. Je baby heeft wat meer aandacht en bevestiging nodig rondom bedtijd. Houd je vast aan het slaapritueel en wees geduldig. Je kunt het ritueel uitgebreider maken om je baby wat langer gerust te stellen.
Zelfstandig slapen:
Blijft je kindje verdrietig of het moeilijk vinden dat je weggaat, kun je met een slaapmethode je kindje leren dat slapen fijn is, dat het veilig is en het vertrouwen meegeven dat je kindje dit ook kan! Door duidelijkheid te geven rondom het slapen en op een liefdevolle manier te reageren, voorkom je nieuwe slaapassociaties. In slaap wiegen of voeden kunnen afhankelijke slaapassociaties worden waar je niet op lange termijn aan vast wilt houden. Er zijn verschillende slaapmethodes. Kijk welke bij jullie past. Veel ouders vinden het fijn om hier begeleiding bij te hebben of een slaapmethode te personaliseren.
Oefen de vaardigheden
Veel kinderen zijn geneigd om de nieuwe vaardigheden te oefenen in bed. Help je baby overdag om de nieuwe fysieke vaardigheden eigen te maken, door veel te oefenen. Hierdoor krijgt je kindje de vaardigheden sneller onder de knie en is de verleiding om tijdens het slapen te oefenen een stuk kleiner. Speel met je baby het spelletje ‘kiekeboe’ als verlatingsangst een rol speelt.
Slaapt je kindje slecht of weinig? Heeft je kindje moeite om goed en lang te kunnen slapen? Zijn er nieuwe slaapgewoonten ontstaan en wil je hier graag vanaf? Geloof me, dit lukt vaak veel sneller dan je denkt. Kindjes zijn op deze leeftijd echt klaar om te slapen zonder onderbreking, maar weten soms niet – meer – hoe.
Kies een manier die bij jouw baby en opvoedstijl past. Alleen als jij er klaar voor bent. Wil jij de slaap van je baby verbeteren? Boek gratis een kennismakingsgesprek van 15 minuten om de mogelijkheden te bespreken of boek direct één van de pakketten.
Liefs, Marijke