Middagdutje langer maken

Middagdutje langer maken

Wat zou het fijn zijn als je baby een lang middagdutje doet. Dat willen we het liefst allemaal. Ik noem het middagdutje altijd het belangrijkste dutje van de dag. Waarom is het middagdutje zo belangrijk, wat kun je het beste doen als je kind ‘s middags niet (lang) slaapt en hoe kun je het middagdutje langer maken? In deze blog geef ik tips.

Middagdutje

Dutjes zijn belangrijk om ervoor te zorgen dat je kindje een goede balans heeft in de dag. Zou je kindje geen dutjes doen, dan wordt de slaapdruk veel te hoog voor de nacht. Hierdoor kan oververmoeidheid ontstaan. Te veel slaap overdag, kan juist weer zorgen voor een te lage slaapdruk, waardoor je kindje niet goed kan in- en doorslapen ‘s nachts. Dutjes zijn dus een belangrijk onderdeel in het creëren van een fijne slaapbasis en een slaapritme.

De eerste weken na de geboorte heeft je baby meestal nog geen ritme. De dutjes zijn onregelmatig, je baby doet misschien nog hazenslaapjes en je bent allang blij als er überhaupt even geslapen wordt. Dat is heel normaal. Vanaf 3 à vier maanden ontstaat er meer ritme in de dagen. De biologische klok is zich aan het ontwikkelen en je baby kan een dag- en nachtritme gaan ontwikkelen.

Na 4 maanden kun je je kindje gaan leren om de slaapcycli te koppelen, waardoor de hazenslaapjes steeds langer worden. Vanaf deze leeftijd kun je ook gaan oefenen met een langer middagdutje en met 5 à 6 maanden mag je een meer stabiel en vaster slaapritme gaan zien. Dit betekent overigens niet dat alle kindjes automatisch een langer middagdutje gaan doen. Was het maar zo’n feest!

Tijdstip middagdutje

Als ik het heb over het tijdstip van het middagdutje, dan spreek ik van een dutje rond lunchtijd. Je kunt je kindje ergens tussen 11:30 – 13:30 uur in bed leggen. Dit is afhankelijk van de leeftijd van je kindje en de wakkertijd die je kunt aanhouden na het opstaan in de ochtend en/of het einde van het ochtenddutje. Een jonge baby ligt meestal iets eerder op de middag in bed en een peuter/kleuter wat later. Wil je een slaap- en voedingsritme op maat, passend bij de slaapbehoefte van jouw kindje? Je kunt dan een mail- of telefonisch consult overwegen, zodat je een slaapritme kunt creëren dat aansluit bij jouw kindje.

Als ik het heb over de lengte van het middagdutje, dan mag deze dus langer duren. Dit kan verschillen tussen 1,5 – 2,5 uur en is ook afhankelijk van de slaapbehoefte en leeftijd van jouw kind. Een baby slaapt meestal zo’n 2 – 2,5 uur. Je peuter misschien 1,5 – 2 uur. Doordat het middagdutje langer is, heeft deze de herstellende slaap van de dag. Hierdoor kan je kindje echt tot rust komen en alle prikkels verwerken.

Omdat je kindje in de middag langer slaapt, voorkom je (over)vermoeidheid aan het einde van de dag. Je kindje zal bij bedtijd moe genoeg zijn om te slapen, maar niet oververmoeid door een te lange wakkertijd einde dag. Door de timing en de lengte van het middagdutje stimuleer je een goede nacht.

Hoe krijg je nou zo’n langer dutje van +/- 2 uur? Het middagdutje verlengen makkelijker gezegd dan gedaan? Zeker weten! Vergis je niet. Het is namelijk niet altijd eenvoudig om je kindje een langer middagdutje te laten doen. Soms gaat het snel, maar de meeste kindjes moeten dit echt even onder de knie krijgen. Daarom mag je de tijd nemen om hiermee te oefenen.

Waarom een langer middagdutje

Een langer middagdutje heeft veel voordelen. Het middagdutje zorgt namelijk voor de perfecte balans in de dag. Het zorgt ervoor dat je kindje niet oververmoeid raakt, omdat je aan het einde van de dag goed uitkomt met de wakkertijd. Als je kindje tijdens het middagdutje (te) kort slaapt, is de kans op (over)vermoeid groter aan het einde van de dag. Dit kan ervoor zorgen, dat je kindje bij bedtijd moeilijk in slaap komt en/of dat de nachten onrustig zijn. Het middagdutje zorgt echt voor een juist evenwicht in de dag. Wat heel fijn is!

Daarnaast is het toewerken naar een langer middagdutje ook heel praktisch. Het middagdutje blijft namelijk het langst in je routine, tot ongeveer 2,5 – 3 jaar. En ook niet geheel onbelangrijk: een langer middagdutje kan jou ook een moment van rust geven. Willen we allemaal niet even 2 uurtjes onze handen vrij hebben? Meerdere redenen dus om aan de slag te gaan met een langer middagdutje.

Een langer middagdutje is meestal haalbaar vanaf de leeftijd van 4 maanden, als de biologische klok en het slaappatroon van je kindje zich heeft ontwikkeld. Je mag hier echt tijd in steken, door een slaapmethode te kiezen en je kindje aan te blijven moedigen om nog even verder te slapen.

Tips voor een langer middagdutje

Het is belangrijk dat je realistisch bent en weet dat langer slapen onder de middag (meestal) niet vanzelf gaat. Geef niet op na een week oefenen. De ene dag zal het beter gaan, dan de andere dag. Soms gaat het een week goed en dan weer een paar dagen niet. Dat is allemaal normaal. Wees geduldig en laat het je niet ontmoedigen. Hieronder geef ik je een aantal tips om een langer middagdutje te stimuleren.

Tip 1

Start de dag op een vast tijdstip. Ergens tussen 6:00 – 7:30 uur. Vanuit dat startpunt kun je de dutjes van je kindje indelen. Uitslapen na 8:00 uur en/of een lang ochtenddutje kunnen ervoor zorgen, dat je kindje niet genoeg slaapdruk heeft om een langer middagdutje te kunnen doen.

Tip 2

Zorg ervoor dat de slaapbasis op orde is. Denk aan; een optimale slaapomgeving waarbij de slaapkamer goed donker is, check of de temperatuur goed is in de kamer (niet te warm/koud) en maak gebruik van white noise.

Tip 3

Zorg voor een goed gevuld buikje. Een hongerige baby wordt onrustig en zal niet lang kunnen doorslapen. Je kunt je kindje daarom het beste na de lunch in bed leggen voor het middagdutje.

Tip 4

Kondig het middagdutje aan met een slaapritueel. Een herkenbare routine van een paar vaste handelingen, zodat je kindje alvast in de slaapmodus kan komen.

Tip 5

Om een langer middagdutje te kunnen doen, is het belangrijk dat je kindje moe genoeg is om makkelijk in slaap te vallen. Zowel een oververmoeide als ondervermoeide baby geeft moeite met doorslapen. De timing van het middagdutje is dus belangrijk.

Tip 6

Oefen vanaf 4 maanden met zelfstandig slapen – als jouw kindje dit nog niet (goed genoeg) onder de knie heeft. Op het moment dat je kindje een afhankelijke slaapassociatie heeft bij het in slaap vallen, is het logisch dat je kindje tussen de slaapcycli door volledig wakker wordt en datgene opnieuw nodig heeft om door te kunnen slapen. Afhankelijke slaapassociaties zijn o.a.: in slaap wiegen, voeden, aaien, strelen, vasthouden, een speen die uitvalt en ga zo maar door.

Als het verlengen lukt met jouw hulp (en deze afhankelijke slaapassociaties) en je daardoor alsnog een langer middagdutje kunt stimuleren, dan is dat natuurlijk prima! Merk je dat dit niet (meer) werkt, dan is het oefenen met zelfstandig in slaap vallen door het toepassen van een slaapmethode, waarbij je je kindje wakker in bed legt, de uitkomst.

Doet je kindje alsnog een kort middagdutje en lukt het niet meer verder te slapen? Geen man overboord. Blijf oefenen, wees consistent in je aanpak en heb vertrouwen dat je kindje het leert. Leren gaat met vallen en opstaan. Dat is oké. Je kunt een ervaren kinderslaapcoach inschakelen als jouw pogingen niet lijken te werken en je wel graag wilt werken aan een langer middagdutje.

Wil jij werken aan het middagdutje van je baby, dreumes of peuter? Vind je het lastig om te bepalen hoe je oefent met het middagdutje of hoe lang je oefent? Sluit je aan bij de ouders die samen met mij aan de slag zijn gegaan met het verbeteren van de slaap van hun kindje.

Als je verzekerd wilt zijn van het beste resultaat, raad ik aan om dat te doen met behulp van een ervaren slaapcoach. Tijdens een slaaptraject maak ik een persoonlijk plan voor de behoeften van jouw gezin. Het toepassen van een slaapmethode werkt het beste alle factoren eromheen goed zijn. Denk aan de slaapbasis (slaapomgeving, voeding, ritme etc).

Ik help je met alle liefde!

Liefs, Marijke

Deel dit artikel

Lees meer blogs

20 augustus 2024

Overgang 1 naar geen dutje

18 augustus 2024

Overgang 2 naar 1 dutje

16 augustus 2024

Overgang 3 naar 2 dutjes