Overgang ritme zomertijd

Overgang ritme zomertijd

De overgang van het ritme naar zomertijd staat voor de deur. Je kunt mij niet blijer maken! Toch is het een tijd waar veel ouders – zelfs met goede slapers – niet naar uitkijken, omdat het ritme compleet in de war kan raken. Wat betekent deze overgang nou eigenlijk voor de slaap van je kind? In deze blog geef ik je een actieplan, hoe je kunt omgaan als de klok een uur vooruit gaat.

Biologische klok instellen

Volgend weekend is het zover! De klok gaat een uur vooruit. Je verliest dus in feite 1 uur. Waar je normaal je kindje om 19:00 uur in bed ligt, wordt dat straks – gevoelsmatig – 20:00 uur. Dit betekent ook dat kinderen die normaal gesproken tot 6:00 uur slapen, straks hopelijk om 7:00 uur wakker worden. Voor veel ouders een droom en soms zelfs een oplossing voor een slaapprobleem. Als jouw kindje een vroege vogel is en standaard tussen 4:00-6:00 uur wakker wordt, mag je het advies hieronder negeren.

Het biologische ritme van baby’s, kinderen en volwassenen wordt o.a. ingesteld door de factoren: licht/donker, voeding en sociale interactie. Deze factoren kun je gebruiken als het gaat om een verschuiving van het ritme. Het doel is om de slaap, voeding en sociale interactie in kleine stappen in de loop van de week wat naar achteren te verschuiven.

Om je kindje te helpen met deze veranderingen, kan het helpen om in de ochtend en in de namiddag het daglicht op te zoeken. In de avond is het langer licht en in de ochtend juist eerder. Het is daarom ook belangrijk, om de kamer van je kindje goed donker te maken. Dit mag echt pikdonker zijn, zodat je kindje melatonine kan aanmaken. Melatonine is het slaaphormoon dat nodig is om slaperig te worden. Laat je kindje dus altijd in een donkere kamer slapen.

Blijf daarnaast zoveel mogelijk je huidige routines volgen, waaronder het bedtijdritueel. Dit geeft je kindje houvast en voorspelbaarheid rondom de slaapmomenten. Ook voldoende beweging en fysieke activiteiten zijn belangrijk om de slaap te bevorderen. Lekker naar buiten dus nu het zonnetje steeds meer tevoorschijn komt!

Nieuw ritme

Er zijn aantal dingen die je kunt doen om je kindje – en het hele gezin – te ondersteunen tijdens de overgang van het ritme naar de zomertijd. Ik heb een actieplan voor je uitgeschreven met drie manieren om je aan te passen aan het nieuwe ritme. In het voorbeeld ga ik uit van een gemiddelde dag tussen 7:00-19:00 uur. Als jouw dagen van 6:00-19:00 uur zijn of van 6:30-19:00 uur kun je natuurlijk hetzelfde plan volgen.

Actieplan

Geleidelijk verschuiven
Een fijne manier om de biologische klok te laten wennen aan de verandering, is door om de 2-3 dagen met 15 minuten het ritme te verschuiven. Verplaats elke paar dagen de dutjes, voedingen en speeltijden van je kindje met 15 minuten achteruit. Net zolang totdat je in ongeveer 1 week een uur achteruit bent gegaan. Tegen de tijd dat de klok wordt verzet, zit je kindje al in het nieuwe ritme. Dit is vaak een fijne manier voor gevoelige kindjes.

VOORBEELD SCHEMA
Huidige slaaptijden kindje: 7:00 uur wakker – 13:00 uur middagdutje – 19:00 uur.

Maandag & dinsdag:
6:45 uur – opstaan
12:45 uur – middagdutje
18:45 uur – bedtijd

Woensdag & donderdag:
6:30 uur – opstaan
12:30 uur – middagdutje
18:30 uur – bedtijd

Vrijdag & zaterdag:
6:15 uur – opstaan
12:15 uur – middagdutje
18:15 uur – bedtijd

Zondag:
7:00 uur – opstaan – zomertijd gaat in & alles is 1 uur ‘eerder’ dan normaal
13:00 uur – middagdutje
19:00 uur – bedtijd

In één keer verschuiven
Je laat je kindje cold-turkey in het nieuwe ritme meegaan. Je past dus niets aan en volgt zondag gewoon het normale ritme met de nieuwe tijden. Sommige kindjes kunnen goed omgaan met verandering en pakken het nieuwe ritme vrijwel direct op. Het kan ook een aantal dagen duren, voordat je kindje helemaal in het nieuwe ritme zit. Let erop, dat je alles in het ritme verschuift naar de nieuwe tijd. Alle slaapmomenten, voedingsmomenten en speelmomenten. De biologische klok past zich na een aantal dagen vanzelf aan.

Achteraf geleidelijk verschuiven
Omdat de biologische klok een aantal dagen nodig heeft om aan het nieuwe ritme te wennen, kun je er ook voor kiezen om vanaf zondag – als de klok een uur vooruit is gezet – een aantal dagen de tijd te nemen om geleidelijk het ritme aan te passen. Je hebt dus vooraf niets gedaan. Vanaf zondag neem je geleidelijk de tijd om opstaan, de tijden van dutjes en bedtijd met 15 minuten te verschuiven. Dit doe je op dezelfde manier als optie 1, maar dan achteraf in plaats van vooraf. Bij alle opties is het belangrijk, dat je zowel de slaap,- voedings,- en speelmomenten verschuift.

Ben je het ritme kwijt na de overgang en wil je graag hulp bij het creëren van een fijne routine? Ik help je graag bij vragen over ritme of andere slaapgerelateerde problemen. Overweeg een slaaptraject of telefonisch slaapconsult. Wil je weten of je op de goede weg bent met de routine? Een mailconsult kan heel zinvol zijn.

Liefs, Marijke

Deel dit artikel

Lees meer blogs

24 mei 2024

Huilen tijdens slaaptraining

13 april 2024

Droomvoeding geven

11 april 2024

Deelvoedingen