Donkere slaapomgeving
Kinderen slapen goed in een donkere en rustige slaapomgeving. Pasgeboren baby’s vallen vaak nog overal in slaap. In de kinderwagen, de draagzak of in de box. Of het nu donker of licht is, de oogjes van je baby vallen gewoon dicht. Pasgeboren baby’s hebben ook nog veel slapen nodig, zowel overdag als ‘s nachts. Het is daarom vooral belangrijk dat jouw baby voldoende slaapt. De slaapplek maakt nog niet zoveel uit. Rond de leeftijd van 6-8 weken wordt het steeds belangrijker om een donkere slaapomgeving te creëren voor je baby. In deze blog vertel ik je meer over de voordelen van een donkere slaapkamer.
Slaapplek baby overdag
Rond de leeftijd van 6-8 weken ontwikkelt je baby een dag- en nachtritme. Dit is een mooi moment om je baby in een donkere kamer te laten slapen. Ook tijdens de dutjes overdag. Je baby begint nu het slaaphormoon melatonine aan te maken en dit hormoon is nodig om goed te kunnen slapen. Melatonine kan alleen worden aangemaakt in het donker en bevordert de slaap. Als je je baby overdag en ‘s nachts in een donkere kamer laat slapen, leert je baby het verschil tussen dag en nacht. Je creëert hiermee een dag- en nachtritme. Wanneer het donker wordt, maakt het lichaam van je kindje meer melatonine aan en wordt hierdoor dus slaperig. Zodra het licht wordt neemt de aanmaak van melatonine juist af. Het slaaphormoon zorgt ervoor, dat je kindje zich makkelijker kan overgeven aan de slaap en ook dieper kan slapen.
Dutjes
Dutjes zijn belangrijk voor je baby. Door overdag voldoende te slapen, zal je baby niet oververmoeid raken. Een oververmoeide baby slaapt niet goed en dit kan de nachtrust verstoren. Je kunt je baby overdag het beste in een donkere en rustige omgeving laten slapen. Omdat melatonine alleen wordt aangemaakt als het donker is, is overdag een donkere kamer dus een belangrijke factor. Voor baby’s en peuters raad ik daarom aan om overdag de dutjes in het donker te laten slapen. Op deze manier ondersteun je je kindje om makkelijker tot rust te kunnen komen, goed in slaap te kunnen vallen en daardoor ook de slaapcycli te koppelen.
Je hoeft niet bang te zijn dat je baby het verschil tussen dag- en nacht niet zal herkennen, als je je baby overdag in een donkere kamer laat slapen. Dit verschil maak je overdag door andere factoren anders te benaderen dan de nacht. Denk aan: overdag de meeste voeding geven, wakkere moment in het (dag)licht zijn, naar buiten gaan en speeltijd.
Donkere slaapomgeving creëren
Maak de slaapkamer overdag en ‘s nachts goed donker. Sommige kinderen zijn enorm gevoelig voor licht. Elk straaltje licht kan de hersenen stimuleren om wakker te worden of om niet goed in slaap te kunnen vallen. Zorg bij voorkeur voor goede verduisterende raambekleding, die goed aansluit vanaf het plafond tot de grond of de vensterbank. Plak eventueel kiertjes bij de muren goed af als er licht doorheen komt.
Pikdonker
Wanneer is de slaapkamer donker genoeg? Een handige truc is, dat je geen boekje meer kunt (voor)lezen in de slaapkamer.
Wil je meer weten over hoe je de slaapomgeving kunt optimaliseren? Mijn slaapgidsen zijn ideaal als je zelfstandig aan de slag wilt. Wil je graag persoonlijk advies over het slapen van je kindje? Neem gerust contact met me op voor een gratis kennismakingsgesprek.
Liefs, Marijke