White noise

White noise

We willen allemaal dat onze kinderen lekker slapen. Helaas wil dit niet altijd lukken. Gelukkig zijn er een aantal manieren, waarmee je de slaap van je baby kunt ondersteunen. White noise is zo’n manier en handige slaaptool. Degene die mij langer volgen weten dat ik als kinderslaapcoach ontzettend enthousiast ben over het gebruik van white noise. In deze blog geef ik je meer informatie over wat white noise precies is, wat de voordelen zijn én hoe je white noise kunt gebruiken.

Wat is white noise

White noise – witte ruis – is een monotoon geluid dat het in slaap vallen en doorslapen van je kindje kan ondersteunen. In de baarmoeder hoorde je baby continue ruisgeluiden, waaronder het rondpompen van jouw bloed. White noise lijkt op de geluiden die jouw baby in de baarmoeder hoorde en werkt daarom rustgevend en kalmerend. Het geluid geeft je kindje het gevoel van veiligheid en geborgenheid. Daarnaast filtert white noise omgevingsgeluiden, wat ervoor zorgt dat je kindje minder snel wakker wordt.

Vanaf welke leeftijd white noise gebruiken

Je kunt white noise direct vanaf de geboorte gebruiken. Een pasgeboren baby heeft maandenlang in een luidruchtige baarmoeder gezeten en is het niet gewend om in een stille omgeving te slapen. Misschien is het je opgevallen dat je baby direct in slaap viel toen je begon met stofzuigen? Jonge baby’s zullen met het constante en monotone geluid van white noise sneller kalmeren en makkelijker in slaap vallen. Als je een dreumes of peuter hebt, kun je white noise ook af en toe inzetten, zoals tijdens een vakantie of als de buren een luidruchtig feestje geven. Het is ook onmisbaar voor je peuter als er een broertje of zusje in de aantocht is of bij tweelingen. Het helpt de omgevingsgeluiden – zoals gehuil van een ander kindje – maskeren, waardoor je kind makkelijker kan doorslapen en niet zo snel wakker wordt.

Hoe gebruik je white noise

Je mag white noise continu aan laten staan tijdens het slapen, zowel overdag tijdens dutjes als in de nacht. Er zijn ook draagbare toestellen, die je mee kunt nemen naar een andere locatie. Dit is heel handig als je baby een dutje doet onderweg, bij de oppas of op het kinderdagverblijf is. Je kunt het apparaat onderin de kinderwagen leggen en afspelen of in de auto. Ideaal voor dutjes on the go!

Hoe hard mag je white noise aanzetten

White noise mag je vrij luid aanzetten. Denk aan het geluid van een stofzuiger of een lopende douche. Dat is ongeveer 50-60 decibel. Zorg ervoor, dat je het apparaat op een afstandje hebt staan van het ledikant. White noise werkt overigens niet verslavend. Op het moment dat je wilt stoppen met het gebruik van witte ruis, bouw je simpelweg enkele dagen het geluid af. Dit doe je net zolang, totdat er niets meer hoorbaar is. Ideaal dus! Je kunt het geluid afspelen op je telefoon, via Spotify of Youtube. Je kunt ook een vast of draagbaar white noise toestel aanschaffen.

Bekijk mijn aanbod als je graag hulp wilt bij het verbeteren van de slaap van jouw kindje. Een slaapgids kan een fijne aanvulling zijn, wanneer je graag zelfstandig wilt werken aan meer slaap. 

Liefs, Marijke

Deel dit artikel

Lees meer blogs

24 mei 2024

Huilen tijdens slaaptraining

13 april 2024

Droomvoeding geven

11 april 2024

Deelvoedingen