Hoe werkt slaapcoaching

Hoe werkt slaapcoaching

Wat doet een kinderslaapcoach en hoe werkt slaapcoaching precies? Een goede nachtrust is essentieel voor zowel ouders als kinderen. Maar wat als je kindje moeite heeft met slapen? Dit kan zorgen voor vermoeidheid, frustratie en onzekerheid bij ouders. Een kinderslaapcoach kan hierbij helpen. Maar wat houdt slaapcoaching precies in? In deze blog leg ik het uit.

 

Wat is slaapcoaching?

Slaapcoaching is een manier om baby’s en jonge kinderen te helpen zelfstandig en op een gezonde manier in slaap te vallen. Hierbij wordt gekeken naar slaapassociaties, slaaproutine, voeding, slaapritme en andere externe factoren die de nachtrust beïnvloeden. Het doel is om een kind meer voorspelbaarheid en rust te bieden, waardoor slapen makkelijker wordt.

Met slaapcoaching leer je je kindje dus goede en gezonde slaapgewoonten en slaapvaardigheden. Slaapcoaching heeft als doel om de signalen en behoeften van je kindje te leren kennen en herkennen, meer slaap en rust te creëren en je zelfvertrouwen te geven in het ouderschap. Je hoeft geen slaapprobleem te ervaren om aan de slag te gaan met slaapcoaching.

Wat doet een kinderslaapcoach

Een kinderslaapcoach begeleidt ouders bij het verbeteren van de slaap van hun kind. Dit gebeurt op een manier die past bij het gezin en de ontwikkelingsfase van het kind. Een slaapcoach kan helpen bij:

  • Het analyseren van de huidige slaapgewoonten: Hoe slaapt je kind nu en wat zijn de struikelblokken?
  • Opstellen van een slaapplan: Een persoonlijk en concreet stappenplan met praktische tips en adviezen.
  • Begeleiden bij de uitvoering: Ondersteuning bij het toepassen van de adviezen. Denk aan: het aanpassen van een slaaproutine, voeding, slaapritme, inzetten van handige slaaptools, afbouwen van de speen of nachtvoeding en het toepassen van een slaapmethode.
  • Evaluatie en aanpassingen: Tijdens slaapcoaching kan het plan van aanpak altijd worden aangepast aan de voortgang van het kind.

 

Hulp inschakelen kinderslaapcoach

De kans is groot, dat jij zelf al aan de slag bent gegaan met onderdelen die vallen onder slaapcoaching. Denk aan: het optimaliseren van de slaapomgeving, je kindje met een gevuld buikje naar bed brengen en een bedtijdritueel doen voor elk slaapje. Dit zijn allemaal onderdelen en de basis van slaapcoaching.

Je kunt zelfstandig aan de slag met de slaap van je kindje of met begeleiding. In de wereld van kinderslaapcoaching zijn ontzettend veel keuzes. Kinderslaap is namelijk populair en we weten inmiddels ook steeds meer over de biologie van babyslaap en het slaapgedrag van jonge kinderen. Er is veel kennis te vinden en dat maakt het soms ook lastig voor ouders.

Je krijgt waarschijnlijk goedbedoelde adviezen uit je omgeving en op het internet kun je ook overal een antwoord op vinden. Zoek je het antwoord dat jij graag wilt horen, dan kun je deze vinden. Zoek je het tegenstrijdige antwoord, dan kun je deze ook vinden. Veel ouders zien door de bomen het bos niet meer en blijven zitten met een kindje dat onrustig slaapt, veel wakker wordt ’s nachts, korte dutjes doet of alleen maar slaapt in het bijzijn van een ouder.

Het ‘juiste’ antwoord is namelijk niet altijd te vinden. Vaak is het een combinatie van verschillende factoren waar een oplossing voor gevonden moet worden. Daarnaast spelen ook de voorkeuren en wensen van de ouders mee. Wat is jouw opvoedstijl? Op welke manier wil je je kindje bepaalde slaapgewoonten aanleren, maar ook het temperament van je kindje speelt mee.

Er wordt vaak – onterecht – gedacht, dat slaapcoaching of slaaptraining alleen betekent dat je een slaapmethode gaat toepassen om je kindje beter te laten slapen. Dit is niet waar. Slaapcoaching houdt veel meer in dan enkel en alleen een slaapmethode toepassen. Sterker nog, als we alleen een slaapmethode toepassen, is de kans heel groot dat jouw kindje niet beter gaat slapen. Het is enorm belangrijk om alle factoren die het slapen kunnen beïnvloeden onder de loep te nemen. Dat is wat een kinderslaapcoach doet. Een kinderslaapcoach kijkt specifiek naar het kind, de situatie en de ouders.

Wist jij dat:

  • Slaapcoaching samengaat met het geven van borstvoeding.
  • Slaapcoaching samengaat met voeden op verzoek.
  • Jij je kindje gaat ondersteunen gedurende het hele proces.
  • De aanpak altijd op maat en persoonlijk is.
  • Slaapcoaching ook kan bij meerlingen.
  • Je je kindje niet alleen hoeft te laten.

Slaapcoaching toepassen

Je kunt zelfstandig aan de slag met slaapcoaching of met hulp en begeleiding van een kinderslaapcoach. Als je kiest voor het laatste, raad je aan om te zoeken naar een gecertificeerde kinderslaapcoach. Er is namelijk een reden dat er studies zijn voor dit beroep! Er is ontzettend veel kennis en wetenschappelijk onderzoek over kinderslaap.

Met een kinderslaapcoach krijg je persoonlijk advies, afgestemd op jouw situatie. Je krijgt de kennis en informatie om de slaapbehoefte van je kindje beter te begrijpen. Omdat elke kindje anders is en andere behoeftes heeft, is het dus belangrijk om naar alle factoren te kijken die de slaap beïnvloeden. Een kinderslaapcoach pakt de slaap dus op een holistische manier aan, waardoor je het op een eigen en unieke manier kunt toepassen.

Tijdens dit proces krijg je begeleiding, steun, aanmoediging en zijn er ook momenten om de plannen en doelen eventueel bij te stellen – als dit nodig is. We weten namelijk nooit helemaal van tevoren hoe een kindje (en ouder) reageert op de aanpak. Een kinderslaapcoach blijft de situatie monitoren en dat maakt dat slaapcoaching vaak kort en succesvol is!

Je kunt ook zelfstandig werken aan de slaap van je kindje. Dit kun je doen door informatie op te zoeken via het internet, een boek te lezen of een online slaapgids aan te schaffen. Mocht je liever zelfstandig aan de slag willen, dan raad ik je aan om een logboek bij te houden tijdens het proces. Op deze manier kun je zelf patronen herkennen.

 

Conclusie 

Slaapcoaching is een proces dat geduld en consistentie vereist, maar het kan een wereld van verschil maken voor zowel ouders als kinderen. Een kinderslaapcoach helpt bij het vinden van de juiste aanpak die past bij jouw gezin.

Er wordt gelukkig steeds meer bekend over kinderslaap. Het is niet nodig om maandenlang slecht te slapen. Mijn advies aan jou, is om niet teveel te kijken naar anderen om je heen. Elk kindje is anders en elke situatie, gezin en opvoedstijl is uniek. Er is niet 1 beste manier. Doe altijd wat goed voelt voor jou en je gezin. Dit zal het juiste zijn voor je kind.

Wil je meer weten over slaapcoaching of hulp bij het slapen van je kindje? Neem dan contact op voor persoonlijk advies!

Liefs, Marijke

Deel dit artikel

Lees meer blogs

13 april 2025

Waarom consequent zijn bij slaaptraining belangrijk is

6 april 2025

Schermtijd bij baby’s, peuters en kleuters

30 maart 2025

Mijn kind is altijd om 5 uur wakker