Invloed vaste voeding op de slaap van je kind

Invloed vaste voeding op de slaap van je kind

Veel ouders starten met het geven van vaste voeding rond de leeftijd van 4 tot 6 maanden. Je baby kan nu wennen aan vaste voeding door gepureerde oefenhapjes te geven. De meeste kinderen eten met 1 jaar vrijwel alle maaltijden mee. Als jouw kind slecht slaapt, kan voeding een belangrijke rol spelen. De invloed van vaste voeding op slaap wordt nog weleens onderschat, terwijl het echt een factor kan zijn. In deze blog geef je graag een aantal tips mee rondom vaste voeding.

Introduceren vaste voeding en oefenhapjes

Het introduceren van vaste voeding is voor veel ouders een mijlpaal. Misschien vind je het spannend, omdat je niet zeker weet hoe je baby zal reageren op vaste voeding. Begrijpelijk, omdat het de eerste keer is dat jouw baby andere voeding dan melk krijgt. De darmen moeten dit verwerken en verteren. Hierdoor zal de stoelgang veranderen. Sommige kinderen krijgen last van meer gas en het buikje kan een beetje anders aanvoelen. Hoewel veel ouders denken dat vaste voeding zal bijdragen aan het doorslapen van hun baby, is meestal het tegendeel waar. Deze veranderingen dragen juist niet altijd bij aan een goede nachtrust. Je wilt het introduceren van verschillende soorten voeding dus niet overhaasten.

Als je net begint met introduceren van vaste voeding, begin dan altijd met gepureerde oefenhapjes. Dit mag echt een kleine hoeveelheid zijn. Ik noem het niet voor niets oefenhapjes. Geef je baby bij voorkeur groente en geen fruit. Als je begint met fruithapjes, kan je kind wennen aan de fruitsuikers die erin zitten. Hierdoor hebben sommige kinderen moeite met het eten van groentehapjes, omdat deze smaken vaak eentoniger zijn, minder zoet en dus minder lekker. Als de groentehapjes goed gaan, kun je ook beginnen met het geven van fruithapjes.

Voeding die de slaap kan verstoren

Het is misschien niet het eerste waar je aan denkt als je kind slecht slaapt. Toch kan een verandering in het voedingspatroon ervoor zorgen, dat je kind minder goed gaat slapen. Als je het idee hebt dat het eetgedrag van jouw kind zorgt voor slaapproblemen en je bent net begonnen met vaste voeding, raad ik je aan om een logboek bij te houden. Beschrijf in het logboek onderstaande factoren. Op deze manier kun je patronen herkennen.

  1. Wat eet je kind – soort voedingsmiddelen.
  2. Hoeveel eet je kind.
  3. Op welk tijdstip eet je kind.
  4. Welk gedrag vertoont je kind na een maaltijd.
  5. Hoe slaapt je kind na een maaltijd.

Er zijn dus voedingsmiddelen die negatieve reacties kunnen veroorzaken als het op slapen aankomt. Dit zijn met name voedingsmiddelen die moeilijk te verteren zijn. Ik zal er een aantal met je doornemen.

Hoewel quinoa steeds populairder wordt in het dieet van kinderen, is het erg vezelrijk en daarom in het begin moeilijk te verteren voor de meeste jonge baby’s. Quinoa kun je daarom beter bewaren voor de tweede fase. Je kindje is dan al even op weg in vaste voedingsland, de darmen zijn meer gewend en het buikje kan dus wat meer aan.

Ook bij oudere baby’s kan de slaap verstoord worden door de stoelgang. Dit kan gebeuren wanneer het dieet van je kind rijk is aan vezels. Het kan dan verstandig zijn om vezels voornamelijk bij het ontbijt te geven, zodat er nog voldoende tijd is om het te verteren voor de lange nachtslaap. Ook voedingsmiddelen zoals gedroogd fruit en rauwe groente – zoals groene smoothies – kun je in dat geval beter beperken.

Al met al is het verstandig om het proces van vaste voeding niet te overhaasten. Geef je baby niet meer dan hij of zij aankan. Daarnaast kun je dus letten op voedingsmiddelen die je beter eerder of juist later in het dieet van je kind kunt opnemen. Neem hier rustig de tijd voor en denk goed na over het eten wat je geeft. Niet alleen vanuit je eigen enthousiasme, maar vanuit het oogpunt van de spijsvertering van je kind.

Voeding die de slaap positief kan beïnvloeden

Er zijn ook voedingsmiddelen die juist een positieve invloed hebben op de slaapkwaliteit van je kind. Allereerst helpen voedingsmiddelen die rijk zijn aan tryptofaan en vitamine B bij de aanmaak van slaap ondersteunende neurotransmitters, zoals serotonine en melatonine. Bananen, bruine bonen, eieren en zuivelproducten zijn goede bronnen waar tryptofaan in zit.

Eiwitten kan de slaap ook op een positieve manier beïnvloeden. Eiwitten worden langzaam in het lichaam afgebroken, waardoor de bloedsuikerspiegel in het lichaam stabiel blijft. Dit helpt te voorkomen dat je kind ‘s nachts vaak wakker wordt. Sommige baby’s verteren eiwitten moeilijker dan groente en fruit. Daarom adviseer ik meestal om eiwitten voornamelijk bij de lunch te geven, in plaats van bij het avondeten. Op deze manier heeft je kind voldoende tijd om de maaltijd verteren.

Calcium bevordert de spierontspanning en heeft een kalmerend effect op het centrale zenuwstelsel. Allebei helpen bij herstellende slaap. Producten waar je calcium in kunt vinden zijn zuivelproducten, zalm, groene bladgroenten, tofu, broccoli, peulvruchten en noten.

Ijzer is ook een essentieel onderdeel in het dieet van je kind. Ijzer is een belangrijke voedingsstof en draagt bij aan een normale werking van het afweersysteem. Daarnaast bevordert ijzer de energiestofwisseling van je kind. Ijzer vind je voornamelijk in mager rood vlees, groene bladgroenten, bonen, tofu, pompoenpitten, sesamzaadjes en volkoren graanproducten.

Magnesium is net als calcium een natuurlijke spierontspanner. Sommige kinderen zijn erg rusteloos al ze te weinig magnesium binnen krijgen. Dit kun je vinden in groene bladgroenten, noten, zaden, bonen, bananen, linzen, zilvervliesrijst, quinoa, en zuivelproducten.

Omega 3 draagt ook bij aan de slaap van kinderen, omdat Omega 3-vetzuren de aanmaak van melatonine – het slaaphormoon – bevordert. Omega 3 zit vooral in vette vis, zoals makreel, zalm of paling.

Het is ook belangrijk om te weten, dat kinderen voldoende (trage) koolhydraten nodig hebben. Om genoeg energie te hebben overdag, maar ook om een ​​goede nachtrust te krijgen. Een koolhydraatarm dieet zal het lichaam van je kind waarschijnlijk niet waarderen. Kinderen hebben meer nodig dan een maaltijd bestaande uit peer, pompoen of wortel. Zorg dus dat de maaltijden altijd in balans zijn en gevarieerd, door ook een soort koolhydraat toe te voegen. Dit kan in eerste instantie zoete aardappel (licht verteerbaar) zijn of haver. Later kan dit rijst, aardappels, pasta of quinoa zijn. De juiste (zelfgemaakte) vaste voeding helpt om de noodzakelijke vitamines en voedingsstoffen binnen te krijgen.

Ik ben geen voedingsdeskundige of arts, dus als je vermoedt dat je kind een tekort heeft of allergisch reageert op voeding, raad ik je aan om contact op te nemen met je huisarts. Enkel het voedingspatroon van je kind aanpassen, zal niet direct alle slaapproblemen oplossen. Wel is het goed om je bewust te zijn, wat de invloed is van vaste voeding op de slaap van je kind. Advies en richtlijnen over voedingen komen altijd terug in mijn 1:1 slaapcoachingtrajecten. Als ik constateer dat er meer speelt rondom de voeding van je kind, verwijs ik je door naar een voedingsdeskundige.

In de slaapgids 4 maanden – 2 jaar vind je alle informatie om de slaap van je kindje te verbeteren. Denk aan voeding, het creëren van een ritme, doorslapen, nachtvoeding (afbouwen) en je kindje zelfstandig leren slapen. Er staan meerdere slaapmethodes in, waarmee je je kind kan leren om zelfstandig in slaap te vallen. Wil je liever persoonlijk advies? Kijk dan eens bij mijn 1:1 slaapcoaching of plan een telefonisch consult.

Liefs, Marijke

Deel dit artikel

Lees meer blogs

22 augustus 2024

Middagdutje langer maken

20 augustus 2024

Overgang 1 naar geen dutje

18 augustus 2024

Overgang 2 naar 1 dutje