Babynestje: Veilig slapen voor je baby
Een babynestje is een klein, zacht nestje waar jouw baby comfortabel in kan liggen. Het lijkt misschien een handige oplossing om je baby een geborgen gevoel te geven, maar er zijn belangrijke veiligheidsaspecten als het gaat om het slapen in babynestjes. In deze blog ga ik dieper in op wat een babynestje is, waarom ouders het gebruiken en hoe je ervoor kunt zorgen dat je een babynestje veilig gebruikt.
Wat is een babynestje?
Wie kent ze tegenwoordig niet: babynestjes. Je kunt ze in bijna elke babywinkel vinden. Fabrikanten spelen in op de populariteit van kinderslaap. Uiteraard met goede bedoelingen, maar het maakt het niet overzichtelijker voor ouders. Babynestjes zijn inmiddels razend populair. Op social media zie je geregeld foto’s voorbijkomen van slapende baby’s in een babynestje.
Een babynestje is een soort mandje met zachte opstaande randen, waarin een baby comfortabel kan liggen. Het babynestje is gemaakt van een zachte kussen-achtige stof, meestal gevuld met opstaande randen. Het idee is dat het je baby het gevoel geeft van geborgenheid, alsof hij nog in de baarmoeder is. Veel ouders kiezen de eerste maanden voor een babynestje, omdat het hen helpt bij het neerleggen van hun baby.
Veiligheid van een babynestje
Sommige ouders gebruiken het babynestje om hun baby in te laten slapen. Hoewel babynestjes een handige manier kunnen zijn om je baby neer te leggen, is het belangrijk om te weten dat de veiligheid voorop staat. Er zijn wat mij betreft enkele risico’s die ouders moeten kennen, voordat ze ervoor kiezen om hun baby in een babynestje te laten slapen.
Als kinderslaapcoach raad ik het niet aan om je baby in een babynestje te laten slapen. Nu wil ik niet zeggen dat je iets verkeerd doet als jij het babynestje wel gebruikt (hebt) als slaapplek. Toch vind ik het belangrijk te informeren over de veiligheid van babynestjes, zodat je zelf een eigen afweging kunt maken.
Slapen volgens veiligheidsrichtlijnen
Belangrijk om te vermelden, dat als je een babynestje volgens de richtlijnen veilig gebruikt er weinig aan de hand is. De Nederlandse wet stelt geen eisen aan dit soort producten qua slaapveiligheid. Veiligheid staat bij Snaveltjes Toe voorop. Het NCJ heeft richtlijnen opgesteld rondom veilig slapen en ik vind het belangrijk om deze te volgen.
De adviezen van Snaveltjes Toe zijn gebaseerd op de landelijke richtlijn ter preventie van wiegendood. Dit is wetenschappelijk onderzocht. Voor meer informatie over veilig slapen, verwijs ik je naar de website van het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid en de richtlijnen van Veilig Slapen.
Hoe kun je een babynestje gebruiken
- Gebruik een babynestje niet als bed voor een baby die slaapt
Babynestjes zijn bedoeld voor gebruik op een vlakke ondergrond. Ze zijn niet bedoeld om een baby mee te nemen in bed. Het risico van verstikking of warmtestuwing is groter in een babynestje. - Let op de opstaande rand
De opstaande rand van een babynestje is bedoeld om de baby een gevoel van veiligheid te geven, maar het is belangrijk om ervoor te zorgen dat deze rand niet te hoog of te dicht bij het gezicht van je baby komt. Dit kan gevaarlijk zijn. - Ventilatie is extra belangrijk om ‘rebreathing te voorkomen
Jonge baby’s zijn fysiek niet in staat om zichzelf te bevrijden uit een onveilige situatie. Als je uitademt komt er zuurstof vrij en als deze niet voldoende kan ontsnappen, wordt dit telkens opnieuw geïnhaleerd. Dit kan een belemmering van de adem veroorzaken. Zorg dat je baby onder continue toezicht in het babynestje ligt. - Leg je baby altijd op de rug in het babynestje
Zorg dat de neus en de mond altijd vrij liggen van opstaande randen en gebruik het babynestje op een verharde ondergrond. Op die manier is het veilig om je baby in het babynestje te leggen. - Gebruik geen babynestje in de wieg, co-sleeper, ledikant of ouderlijk bed
Hoewel het misschien handig lijkt om een babynestje in een wieg of ledikant te leggen om je baby in een geborgen omgeving te laten slapen, kunnen de zachte materialen en opstaande randen een verstikkingsrisico vormen. De aanbevolen slaapplek voor een baby is in een eigen bed (co-sleeper, wieg, ledikant) met een vlak en stevig matras, zonder kussens, dekens, bedbumpers of andere zachte voorwerpen zoals een babynestje. Zorg dat je zelf niet in slaap valt of co-sleept met een babynestje tussen jullie in. Dit is geen vorm van veilig samen slapen. - Voorkom oververhitting en warmtestuwing
Zorg ervoor dat je baby niet te warm wordt wanneer hij in het babynestje ligt. Het is belangrijk om de temperatuur in de kamer goed te regelen. - Gebruik altijd onder toezicht
Het is belangrijk om je baby altijd onder toezicht te houden als hij in het babynestje ligt. Vooral als hij begint te bewegen of zijn hoofdje kan optillen. Als je baby het hoofd opzij draait of rolt, kan de mond en het neusje onbedoeld tegen de zijkanten komen. Hierdoor kan je baby minder goed ademen. Daardoor geeft een babynestje een groot risico op zowel rebreathing als warmtestuwing. - Houd een baby met reflux goed in de gaten
Vanwege het terugspugen van de voeding, kan de voeding niet goed weglopen. Door de opstaande randen – en op het moment dat jouw baby zijn hoofd draait en de voeding eruitkomt – kan dit een groter risico geven op verstikkingsgevaar. Om dezelfde reden raad ik het gebruik van hoofdbeschermers, grote knuffels en stabilisatierollen af in een bed.
Alternatieve slaapplek voor een babynestje
- Wieg of co-sleeper: Een wieg of co-sleeper is een veilige optie om je baby te laten slapen. Dit is vooral fijn als je graag dicht bij je baby wilt slapen. Deze bedjes zijn speciaal ontworpen voor de eerste maanden en bieden een veilige slaapomgeving voor je baby.
- Slaapzak of inbakerzak: Een (inbaker)slaapzak zorgt ervoor dat je baby warm blijft zonder dat er losse dekens in het bed liggen. Dit is een veilige en praktische optie voor baby’s om te slapen. Wil je extra geborgenheid creëren bij het slapen, dan kun je in plaats van een babynestje, een inbakerdoek of inbakerslaapzak gebruiken.
- Ledikant: Het is belangrijk dat je een veilig en stevig matras koopt, die goed in het bed past. In een te zacht matras kan het gezicht van je baby zakken en daardoor kan ademen lastig worden. Zorg voor een stevig matras met ademende materialen. Druk met je platte vlakke hand in het matras. Dit mag je best hard doen en let erop dat je hand niet te ver kan inzakken. Mocht je baby het gezicht bewegen of naar de buik rollen, dan kan het gezicht niet diep in het matras komen.
- Lege slaapplek: Zorg er verder voor dat het bed leeg is. Geen grote gewatteerde kussens, hoofdkussens, bedbumpers of hoofdbeschermers. Het ziet er misschien aantrekkelijk uit, maar je baby bezeert zich niet aan de spijlen van het bed. Daarnaast kan je baby ertegenaan rollen en kan het gezicht erin wegzakken.
Als laatste wil ik je meegeven, om je niet af te laten leiden door wat je tegenkomt op social media, goedbedoelde adviezen van (groot)ouders of vriendinnen en wat je ziet in babywinkels. Babynestjes kunnen een fijne manier zijn om je baby comfortabel neer te leggen, maar veiligheid moet altijd de hoogste prioriteit hebben.
Zorg ervoor dat je goed geïnformeerd bent over de risico’s en gebruik het babynestje altijd op de juiste manier. Overweeg alternatieven en kies voor een veilige slaapplek die zowel voor jou als voor je baby geruststellend is. Uiteindelijk wil je een slaapomgeving creëren die bevorderlijk is voor een gezonde slaap en die de veiligheid van je baby waarborgt.
Bekijk mijn aanbod als je graag hulp wilt bij het verbeteren van de slaap van jouw kindje. Een slaapgids kan een fijne optie zijn, wanneer je graag zelfstandig wilt werken aan de slaap van je kindje
Liefs, Marijke