Baby inbakeren

Baby inbakeren

Inbakeren geeft je baby een gevoel van veiligheid en geborgenheid. Wat mij betreft is inbakeren de eerste maanden de perfecte tool om tijdens het slapen te gebruiken. Inbakeren kan je baby namelijk helpen om te kalmeren, tot rust te komen en beter te slapen. In deze blog vertel ik je meer over wat inbakeren is, op welke leeftijd je kunt inbakeren, welke manieren er zijn om je baby in te bakeren en waarom het de slaap van je baby kan verbeteren.

Wat is inbakeren

Je baby is het gewend om in een knusse omgeving te zijn. Je baby heeft namelijk 9 maanden in de baarmoeder gezeten met weinig bewegingsvrijheid. Met inbakeren wikkel je je baby strak in en heeft als doel om je baby te kalmeren en makkelijker en dieper te laten slapen. Je kunt je baby in de leeftijd van 0-4 maanden inbakeren. Zorg er in elk geval voor, dat je bent gestopt met inbakeren als je baby 5 tot 6 maanden oud is – of al eerder als je baby kan (om)rollen.

Er zijn verschillende soorten en merken van inbakerdoeken en inbakerslaapzakken. Aan jou de keuze! Een strakker inbakersysteem, zoals een inbakerdoek helpt vaak heel goed bij onrustige baby’s. De meeste baby’s vinden het heerlijk en wennen er snel aan, omdat het ze dus doet denken aan de tijd in de baarmoeder. Inbakeren kan ook een mooi onderdeel worden van het bedtijdritueel. Op het moment dat je je baby klaar gaat maken om naar bed te gaan, baker je je baby in en dat is het signaal dat er een slaapmoment aankomt. Dit ritueel gaat je baby herkennen en in de slaapmodus komen.

Leeftijd en inbakeren

Kraamperiode
In de eerste 2 weken van de kraamperiode wordt inbakeren niet aangeraden. De borstvoeding moet nog op gang komen – als je borstvoeding geeft – en jullie zijn nog volop bezig om elkaar te leren kennen. Na de kraamtijd kun je eventueel beginnen met het inbakeren van je baby. Als je twijfelt over het inbakeren, kun je altijd eerst contact opnemen met het consultatiebureau of een arts.

Inbakeren tussen 4-6 maanden
Je kunt je baby inbakeren tot ongeveer de leeftijd van 4-6 maanden. Het advies is om sowieso gestopt te zijn met inbakeren als jouw baby 6 maanden is. Of al eerder als jouw baby gaat (om)rollen. Vanaf dat moment is het inbakeren risicovol. Het is namelijk belangrijk, dat de armen van vrij zijn op het moment dat je baby zichzelf naar de buik kan draaien. Ik adviseer je om  hierin de richtlijnen te volgen van Veilig Slapen van het Nederlands Centrum voor Jeugdgezondheid.

Voordelen van inbakeren

De baarmoeder heeft een geborgen gevoel gecreëerd, waardoor je baby makkelijk in slaap kon vallen. Zodra je baby geboren is, gaat dit gevoel verloren. Je baby moet wennen aan licht, de bewegingsruimte, temperatuur en alle geluiden. Dat is best even wennen! Met inbakeren boots je het knusse en veilige gevoel uit de baarmoeder na. Veel baby’s worden hier rustig van. Als jouw baby veel huilt of erg onrustig is tijdens het slapen, kan inbakeren helpen om te kalmeren.

Doordat je baby minder bewegingsvrijheid heeft, lukt het over het algemeen beter om in slaap te vallen. Daarnaast hebben pasgeboren baby’s nog geen controle over de armbewegingen. Dit wordt ook wel het moro-reflex (schrikreflex) genoemd. Hierdoor kan je baby zichzelf wakker slaan door de plotseling maaiende beweging van de armen. Inbakeren is dan een fijn hulpmiddel bij het slapen. Hieronder een aantal voordelen op rijtje.

  • Inbakeren kan je baby helpen bij het in- en doorslapen.
  • Inbakeren kan helpen om hazenslaapjes te verlengen.
  • Inbakeren kan je baby kalmeren en vermindert daardoor stress.
  • Inbakeren kan je baby helpen door de schrikreflex heen te slapen.
  • Inbakeren helpt ontspannen waardoor pijn, zoals buikkrampjes, beter te verdragen zijn.
  • Inbakeren kan soms helpen bij baby’s met reflux.
  • Inbakeren helpt vaak goed bij onrustige/overprikkelde/oververmoeide baby’s.

Inbakerdoek vs inbakerslaapzak

Er zijn twee manieren waarop je je baby kunt inbakeren. Je kunt ervoor kiezen om je baby in te bakeren in een losse doek of een inbakerslaapzak. Er zijn verschillende soorten en merken van inbakerslaapzakken te koop. Inbakerslaapzakken zijn eigenlijk een tussenvorm van de slaapzak en de inbakerdoek. Het echte inbakeren met een losse doek, is bedoeld om je baby met de armen strak langs het lichaam te wikkelen. Dit is vaak heel fijn voor baby’s die erg onrustig zijn, veel huilen en door het inbakeren kalmeren en beter slapen.

Inbakerdoek
Sommige ouders vinden inbakeren best een beetje spannend. Zoals ik hierboven al heb uitgelegd, is het voor de meeste – onrustige – baby’s juist enorm fijn, omdat ze niet anders gewend zijn vanuit de baarmoeder. Met de inbakerdoek kun je de armen van je baby precies zo stevig inwikkelen, zoals het is bedoeld . De benen van je baby mogen wat losser ingebakerd en hebben meer ruimte nodig, zodat de benen wel nog kunnen spreiden. Als je overweegt om je baby in te bakeren in een (hydrofiele) doek en twijfelt of je het op de juiste en veilige manier doet, kun je het beste contact opnemen met het consultatiebureau of een arts.

Inbakerslaapzak
De inbakerslaapzak is dus een tussenvorm van de inbakerdoek en slaapzak. Er is meer bewegingsvrijheid en dat is voor sommige baby’s voldoende om goed te kunnen slapen. Als je een inbakerslaapzak met ritssluiting gebruikt, is het belangrijk dat je de juiste maat koopt die het dichtst bij het huidige gewicht en de lengte van je baby ligt. Zorg dat de inbakerslaapzak mooi aansluit, zodat het goed zijn werk kan doen en de schrikreflex weet te voorkomen. Als de inbakerzak te groot is, kan je baby naar beneden zakken. Goed slapen is fijn. Veilig slapen staat altijd voorop.

Het algemene advies is om eerder te stoppen met de inbakerslaapzak, omdat je baby meer ruimte en bewegingsvrijheid heeft. De stof is meer elastisch en daardoor lukt het een baby vaak wat sneller om naar de buik te rollen. Dit vormt een risico, omdat je baby niet met de armen het hoofdje omhoog kan duwen en draaien. Bouw het inbakeren daarom op tijd af.

Veilig inbakeren

Het Nederlands Centrum voor Jeugdgezondheid heeft verschillende richtlijnen geschreven als het gaat om inbakeren en veilig slapen. Als je twijfelt over de techniek, je baby wurmt zich uit de inbakerdoek of het inbakeren lukt om wat voor reden niet goed, dan adviseer ik je om onder begeleiding te starten met inbakeren. Op deze manier weet je zeker dat je je baby op de juiste manier inbakert en dat het veilig is.

Wil je meer informatie over het inbakeren van je baby? Slaapt jouw baby onrustig? Mijn slaapgids voor baby’s 0-4 maanden kan een uitkomst zijn als je zelf aan de slag wilt met het verbeteren van de slaap van je baby. Wil je graag persoonlijk advies, dan kan een eenmalig slaapconsult of slaapcoaching traject fijn zijn. Ik help je graag persoonlijk bij vragen over inbakeren.

Liefs, Marijke

Deel dit artikel

Lees meer blogs

24 mei 2024

Huilen tijdens slaaptraining

13 april 2024

Droomvoeding geven

11 april 2024

Deelvoedingen