Inbakeren afbouwen

Inbakeren afbouwen

De meeste baby’s beginnen met (om)rollen rond de leeftijd van 3-6 maanden. De ene baby is hier sneller mee dan de andere baby, maar vanaf dat moment is inbakeren een risico. Goed slapen is natuurlijk fijn. Veilig slapen prioriteit! Als je baby kan rollen, kun je het beste direct overstappen op een slaapzak. Meestal heeft je baby nu ook de leeftijd dat hij al meer controle heeft over de arm bewegingen, waardoor de onrust – die pasgeboren baby’s vaak nog hebben – al begint af te nemen. In deze blog vertel ik je alles over het afbouwen van inbakeren.

Stoppen met inbakeren

Het is belangrijk om op tijd te stoppen met inbakeren. De meeste baby’s beginnen met (om)rollen rond de leeftijd van 4 maanden. Het ene kindje kan dit al met 3 maanden en het andere kindje met 5-6 maanden. Als jouw baby nog niet naar de buik rolt, kan het fijn zijn om rond de 4 maanden slaapregressie je kindje nog in te bakeren. Dit kan namelijk helpen om de slaapregressie beter door te komen. Als je baby begint met (om)rollen is het wel nodig om te stoppen met inbakeren.

Inbakeren cold-turkey stoppen
Als je baby begint met (om)rollen van de rug naar de buik, is het belangrijk dat je direct stopt met inbakeren. Je kindje moet namelijk de mogelijkheid hebben om zichzelf met de armen terug te draaien of het hoofdje omhoog te duwen. Als dit het geval is, dan stop je cold-turkey zodat de armen van je kindje volledig vrij zijn. Je stopt met inbakeren en legt je kindje vanaf nu in bed met een slaapzak aan. Zowel tijdens dutjes als in de nacht. De meeste baby’s zijn met 2-3 dagen en nachten gewend om niet meer ingebakerd te slapen.

Inbakeren geleidelijk afbouwen
Als je baby nog niet rolt, 4-6 maanden is en je denkt dat je kindje klaar is om in een slaapzak te slapen, dan kun je je baby voorbereiden door het inbakeren stapje voor stapje af te bouwen. Dit doe je door eerst één arm los te maken tijdens het slapen. Als je baby goed slaapt, kun je vervolgens na 1-2 dagen ook de andere arm vrijlaten. Daarna stap je over op de slaapzak. Dit doe je zowel tijdens dutjes als in de nacht. Op deze manier geef je je baby rustig de tijd om te wennen aan steeds meer bewegingsvrijheid. Het kan tijdelijk nodig zijn om je baby wat meer troost te bieden tijdens het in slaap vallen. Mocht je baby onrustig slapen na het afbouwen van inbakeren, kun je een telefonisch consult overwegen voor persoonlijk slaapadvies.

Als je baby 6 maanden oud is, zich niet kan (om)rollen en nog ingebakerd slaapt, kun je in dit stadium echt stoppen met inbakeren en overgaan op de slaapzak. Grote kans dat je baby meteen goed zal slapen, omdat het moro-reflex (schrikreflex) nu niet meer zo sterk aanwezig is. Je kunt ervoor kiezen om cold-turkey te stoppen of het inbakeren geleidelijk af te bouwen.

Het Nederlands Centrum voor Jeugdgezondheid heeft richtlijnen opgesteld als het gaat om inbakeren en veilig slapen. Ik raad aan om deze richtlijnen te volgen. Heb je vragen over het afbouwen van inbakeren? Slaapt je kindje sindsdien niet goed? Ik help je graag bij vragen over inbakeren, het afbouwen ervan of andere slaapgerelateerde problemen. Je kunt ook zelfstandig aan de slag om de slaap van je kindje te verbeteren. Hiervoor zijn mijn slaapgidsen geschikt.

Liefs, Marijke

Deel dit artikel

Lees meer blogs

24 mei 2024

Huilen tijdens slaaptraining

13 april 2024

Droomvoeding geven

11 april 2024

Deelvoedingen