Mijn kind wordt altijd om 5 uur wakker
Een bekend slaapprobleem bij kinderen vanaf de leeftijd van 6 maanden en ouder: Vroeg in de ochtend wakker worden. Waarom is je kind altijd om 5 uur ’s ochtends al wakker?
Voor degenen die moeite hebben met wakker worden om 4:00 uur, 5:00 uur of vóór 6:00 uur, volgen in deze blog enkele tips om erachter te komen waarom je kind mogelijk vroeg wakker wordt en hoe je dit slaapprobleem kunt oplossen.
De bedtijd is te vroeg
De meeste baby’s hebben ’s nachts gemiddeld zo’n 11 tot 12 uur slaap nodig. Stel dat je jouw kind om 18:00 uur naar bed brengt en om 5:00 uur wakker wordt, dan heeft je kind waarschijnlijk alle nachtrust gehad die hij nodig heeft. Het verschuiven van je dagelijkse routine – dutjestijden, wakkertijden, voedingstijden – kan het tijdstip waarop jouw kind nu wakker wordt ook doen verschuiven.
Hoeveelheid slaap overdag
Als je kind overdag heel goed heeft geslapen en veel en/of lange dutjes heeft gehad, kan dit te veel slaapdruk wegnemen om een goede lange nacht te maken. Je kind valt misschien makkelijk in slaap bij bedtijd, maar heeft onvoldoende slaapdruk opgebouwd waardoor langer slapen in de vroege ochtend niet lukt.
Oververmoeid naar bed
Je baby heeft overdag korte dutjes gedaan en/of is te lang wakker geweest voor bedtijd. Hierdoor is je kind aan het einde van de dag overprikkeld en oververmoeid. Je kindje valt bij bedtijd – als je mazzel hebt – als een blok in slaap of het is juist onmogelijk om bij bedtijd makkelijk in slaap te vallen. Dit duidt op oververmoeidheid en zorgt ervoor, dat je kind niet goed in de diepe slaapfase kan komen. Een veel voorkomende oorzaak van vroeg wakker worden (tussen 4:00-6:00 uur is) is oververmoeidheid.
Je kind heeft het koud
Dit lijkt een klein detail, maar kinderen hebben een natuurlijke daling in de lichaamstemperatuur in de vroege ochtend. Hierdoor krijgen ze het koud. Rond 4:00 uur ’s nachts is het koudste gedeelte van de nacht en daardoor kan je kindje wakker worden. Kleed je kindje op de juiste manier aan bij de kamertemperatuur en controleer bij het in slaap vallen of je kindje (te) koud ligt.
De kamer is niet donker
Licht heeft de grootste impact op ons slaap- en waakritme. Als er tijdens de vroege uren enig licht in de kamer is – zonlicht of kunstmatig – geeft dit aan de hersenen van een kind het signaal dat het tijd is om de dag te beginnen. Het lichaam begint hormonen, zoals adrenaline en cortisol, te produceren om je kind te helpen wakker te worden.
Omgevingsgeluiden
Is er in de ochtend een geluid dat je kind wakker maakt? Denk aan vogels of een ouder die vroeg geluid maakt in de badkamer. Als dat zo is, kan het helpen om white noise in de slaapkamer te gebruiken.
Je kind heeft honger
Baby’s die nog nachtvoeding krijgen, kunnen logischerwijs vroeg wakker worden vanwege een voeding. Als dit het geval is, dan geef je de voeding en hierna kan je kindje doorslapen tot de volgende ochtend.
Als je onlangs de laatste nachtvoeding hebt afgebouwd en je kind blijft vroeg wakker worden, dan kan dit een teken zijn dat je kind er nog niet helemaal klaar voor was.
Een andere reden kan zijn, dat het vroege wakker worden een gewoonte is geworden vanwege de nachtvoeding. De voeding rond 5:00 uur is een tijd lang jullie vaste routine geweest, wat je kind ertoe aanzet om uit gewoonte volledig wakker te worden in de vroege ochtend. De biologische klok staat op die manier ingesteld, net als de spijsvertering. Bovendien heeft je kind om 5:00 uur al een goede nachtrust gehad en is er veel slaapdruk verloren, waardoor het moeilijk is om opnieuw in slaap te vallen. Dit zou na verloop van tijd moeten verdwijnen, als je consistent bent gestopt met de laatste nachtvoeding.
Als vroeg wakker worden een gewoonte is geworden
Dit zijn een aantal belangrijke redenen waarom je kind een vroege vogel is. Als je de dag vervolgens routinematig op dit vroege tijdstip begint en opstaat, kan dit zich hebben ontwikkeld tot een vroege ochtendgewoonte.
Als jouw kindje structureel een vroege vogel is, dan kan dit een vicieuze cirkel worden. Het is een beetje het kip en het ei verhaal. Wat komt er eerst? Je kindje wordt vroeg wakker, waardoor hij ook weer eerder naar bed moet bij een dutje of bedtijd. De volgende ochtend wordt je kindje opnieuw vroeg wakker.
Als je het gevoel hebt dat je vastzit in deze vicieuze cirkel, dan ben je niet de enige. Door middel van slaaptraining kunnen we kindjes helpen de hele nacht door te slapen en langer in slaap te blijven. Ook in de vroege uurtjes en dan met name tussen 4:00-6:00 uur.
Het is geen one-size-fits-all aanpak. Ik stem mijn slaaptrajecten altijd af naar de behoeften van elk kind en gezin. De aanpak van vroeg wakker worden is bij elk kind anders. Bekijk mijn aanbod als je graag de slaap van je kindje wilt verbeteren.
Liefs, Marijke