Nachtvoeding afbouwen

Nachtvoeding afbouwen

Wanneer kun je de nachtvoeding afbouwen? Om erachter te komen of je baby nog nachtvoeding nodig heeft, kunnen we een aantal factoren bekijken om te helpen deze beslissing te nemen. Het is belangrijk om realistische slaapverwachtingen te hebben, die passend zijn bij de leeftijd, groei en ontwikkeling van je baby. In deze blog leg ik je uit op welke signalen je kunt letten om nachtvoeding(en) te verminderen of af te bouwen. 

Wanneer nachtvoeding afbouwen

Net als veel andere opvoedingskeuzes is het geven van nachtvoeding (na een bepaalde leeftijd) een persoonlijke keuze, die wat mij betreft alleen kan worden genomen door de ouders. Veel ouders vinden het wel fijn om te weten wat algemene richtlijnen zijn, als het gaat om het geven van nachtvoeding aan je baby. Er zijn namelijk wel degelijk signalen waar je op kunt letten, om erachter te komen of het tijd is om de nachtvoeding te verminderen of helemaal af te bouwen.

Met nachtvoedingen bedoel ik alle voedingen vanaf bedtijd, tot het moment van opstaan in de ochtend. Onderstaande informatie mag je beschouwen als een richtlijn en gemiddelde. Niet elke situatie is hetzelfde. De ene baby heeft langer behoefte aan nachtvoeding en een andere baby korter. Als je graag persoonlijk advies wilt, die aansluit bij jouw kindje en situatie, raad ik je een telefonisch consult aan. Samen bespreken we de mogelijkheden en maken we een plan op maat.

0 – 3 maanden

Pasgeboren baby’s hebben nachtvoeding(en) nodig. Veel baby’s worden ‘s nachts uit zichzelf wakker voor een voeding. Vooral in de eerste weken is dit nodig, zodat je baby kan groeien. Pasgeboren baby’s worden vaak om de 3-4 uur wakker, maar dit gebeurt niet altijd. Sommige pasgeboren baby’s zijn erg moe na de bevalling en slapen daardoor veel en lang. Toch is het heel belangrijk dat je baby voldoende drinkt en door voedingen te geven – ook in de nacht – kan je baby groeien. Als er overdag en ook ‘s nachts veel tijd zit tussen de voedingen, lukt dat soms niet.

De kinderarts, verloskundige of het consultatiebureau kan in sommige situaties aanbevelen om je baby ‘s nachts wakker te maken voor een voeding. Bijvoorbeeld als je baby een lichtgewicht heeft, bij prematuur geboren baby’s of zieke baby’s. Als je twijfelt over de groei en het gewicht van je baby, raad ik aan om contact op te nemen met het consultatiebureau of de huisarts.

4 – 5 maanden

Rond de leeftijd van 4 maanden kun je proberen om minimaal 4 uur tussen de nachtvoedingen te houden. Gemiddeld kunnen baby’s vanaf de leeftijd van 4 maanden doorslapen na de laatste voeding van 22:00/23:00 uur. Andere baby’s hebben na deze voeding nog behoefte aan één nachtvoeding. Als jouw baby op deze leeftijd vaak wakker wordt voor een nachtvoeding en je merkt dat je baby er klaar voor is, kun je proberen om deze geleidelijk te verminderen. Een belangrijke voorwaarde is, dat je baby medisch gezond is en goed op gewicht.

6 – 8 maanden

Vanaf de leeftijd van 6 maanden kunnen veel baby’s doorslapen zonder nachtvoeding. Hiermee bedoel ik: tussen 19:00-7:00 uur. Dit geldt niet voor elke baby. Er zijn ook genoeg baby’s die tot de leeftijd van 9 of 10 maanden nog behoefte hebben aan een nachtvoeding. Staar je dus vooral niet blind op een gemiddelde. Dit is wel een leeftijd waar je, als je merkt dat je baby er klaar voor is, kunt afbouwen naar 0-1 nachtvoeding. Ook nu is het belangrijk dat je baby medisch gezond is en goed groeit. De ene baby heeft met 6 maanden geen nachtvoeding meer nodig. De andere baby zal na middernacht nog een keer wakker worden voor een voeding.Vanaf 8 maanden en ouder hebben de meeste baby’s geen nachtvoeding meer nodig. Het geven van een voeding is meestal niet meer vanuit honger, maar uit gewenning. Niet elke baby geeft uit zichzelf aan dat er geen voeding meer nodig is, door ‘s nachts ineens door te slapen. Veel baby’s hebben hier hulp bij nodig. Je kunt je baby helpen door de nachtvoeding af te bouwen.

9 maanden+

Vanaf de leeftijd van 9 maanden kan de nachtvoeding in de meeste situaties afgebouwd worden. De voeding is op deze leeftijd meestal uit gewenning of troost en is vaak een slaapassociatie geworden – een hulpmiddel om door te kunnen slapen. In plaats van een voeding te geven, kun je een slaapmethode toepassen op de momenten dat je baby wakker wordt. Op deze manier leer je je kindje om ‘s nachts zelfstandig door te slapen. Of jij de nachtvoeding wilt afbouwen is een persoonlijke keuze. Doe wat goed voelt voor jou en je kindje.

Signalen nachtvoeding afbouwen

Naast algemene richtlijnen en een gemiddelde leeftijd, zijn er ook andere signalen dat jouw baby toe kan zijn aan doorslapen zonder nachtvoeding. Veel ouders vinden dit een spannend moment. Je vraagt je wellicht af: Wordt mijn baby nog wakker vanwege honger? Dit is misschien wel de meeste verwarrende factor voor ouders als het gaat om doorslapen ’s nachts. Je wilt namelijk geen nachtvoeding afbouwen als je baby honger heeft.

Veel van de verwarring rondom het geven van nachtvoedingen, kan worden toegeschreven aan het simpelweg niet goed weten wat je baby ‘s nachts nodig heeft. Een voeding kan op het moment dat je baby wakker wordt een snelle en eenvoudige optie zijn. Hoe kom je erachter of je baby honger heeft? Onderstaande gedragingen kunnen worden beschouwd als signalen, dat het tijd is om de nachtvoeding te verminderen of volledig af te bouwen.

  • Je baby is niet (erg) geïnteresseerd in eerste voeding van de dag.
  • Je baby drinkt de ochtendvoeding, maar de voeding is kort of er wordt weinig gedronken.
  • Je baby wordt ’s nachts regelmatig wakker voor een voeding. Deze voedingen zijn kort, er wordt weinig gedronken en je baby zoekt naar comfort aan de borst/fles.
  • Je baby heeft een omgekeerd dag- en nachtritme, waarbij je baby ‘s nachts beter/vaker drinkt dan overdag.
  • Je baby mag vaste voeding, maar eet onvoldoende waardoor er ’s nachts langer behoefte is aan nachtvoeding.

Hoewel bovenstaande signalen worden gezien als aanwijzingen, is het goed om te onthouden dat het geven van nachtvoedingen geen probleem is, tenzij jij of je baby het als een probleem ervaren. Voel jij je op je gemak bij het geven van nachtvoedingen? Blijf dit dan vooral doen, zolang het voor jullie werkt.

Omgekeerd dag- en nachtritme:
Dit zien we vaak gebeuren rond de leeftijd van 3-4 maanden. Je baby heeft een verwarring van dag- en nacht als je het gevoel hebt, dat je baby ‘s nachts beter drinkt dan overdag. Je baby drinkt ’s nachts grote, volledige voedingen en is overdag kieskeurig, snel afgeleid of neemt genoegen met kleine en korte voedingen. Mogelijk kan er een nachtvoeding worden afgebouwd. De nachtvoeding heeft nu namelijk een negatieve invloed op de hongerbehoefte overdag. Tegelijkertijd is het belangrijk, dat je de calorieën overdag geleidelijk verhoogd om de dag- en nacht situatie om te keren.

Ochtendvoeding:
Kijk eens goed hoe de eerste voeding wordt gedronken. Heeft je baby duidelijk honger in de ochtend? Is er veel behoefte aan de eerste voeding van de dag? Dit is een goede manier om erachter te komen of de nachtvoeding je baby afhoudt van de ochtendvoeding/ontbijt. Als dit het geval is, kun je de nachtvoeding verminderen. Het aantal calorieën binnen 24 uur zal ongeveer hetzelfde blijven, omdat je het voedingsmoment enkel verplaatst van de nacht naar de ochtend.

Vaste voeding:
Rond de leeftijd van 4-6 maanden kun je beginnen met het geven van vaste voeding. Het starten met vaste voeding is een belangrijk onderdeel om nachtvoedingen te verminderen. Veel ouders denken dat kindjes direct doorslapen, zodra er vaste voeding wordt gegeten. Het tegendeel is echter waar, omdat je baby eerst lichamelijk moet wennen aan vaste voeding. De meeste kindjes hebben in het begin moeite met verteren en dit kan de nachtrust tijdelijk verstoren.

Vaste voeding wordt steeds belangrijker als je je kindje wilt leren doorslapen. Het is belangrijk, dat je baby overdag voldoende voeding krijgt die kwalitatief goede voedingstoffen bevatten. Als dit niet het geval is en je baby wordt wakker voor één of meerdere nachtvoedingen, probeer dan eens de voeding overdag te verbeteren en kijk of het invloed heeft op de nachtvoeding.

Als je hebt uitgesloten dat de nachtvoeding op dit moment niet meer vanuit hongerbehoefte is maar uit gewoonte, kun je een plan maken om de dagelijkse calorie-inname te verhogen en je baby ’s nachts te leren slapen zonder nachtvoeding. In mijn slaaptrajecten maak ik zo’n plan op maat. Wil jij werken aan het afbouwen van één of meerdere nachtvoedingen? Wil je je kindje leren doorslapen of graag met zelfvertrouwen de nachtvoeding afbouwen? Ik help je stap voor stap om jouw doelen te behalen en de slaap van je kindje te verbeteren. Plan gerust een gratis kennismakingsgesprek met me in en dan bekijken we de mogelijkheden. 

Liefs, Marijke

Deel dit artikel

Lees meer blogs

22 augustus 2024

Middagdutje langer maken

20 augustus 2024

Overgang 1 naar geen dutje

18 augustus 2024

Overgang 2 naar 1 dutje