Baby leren doorslapen
Hoe kun je je baby leren doorslapen? Misschien wel de meest gestelde vraag van ouders. Doorslapen is een mijlpaal waar veel ouders naar uitkijken. Vanaf wanneer kan je baby doorslapen? En hoe kun je je baby leren om de nacht door te slapen? In deze blog vertel ik je alles wat je kunt doen om je baby te helpen met doorslapen.
Wat is doorslapen
Iedereen heeft een andere definitie als het gaat om doorslapen. Ik ga uit van een nacht doorslapen, als een kindje gemiddeld gezien tussen 18:00-19:00 uur en 6:00-7:00 uur slaapt en tussendoor geen hulp nodig heeft van een ouder – of handeling van een ouder – om verder te slapen. Hierbij kun je denken aan opnieuw in slaap wiegen, in slaap voeden of de speen terug stoppen.
Doorslapen in de fysieke zin van het woord bestaat eigenlijk niet. Het is lichamelijk gezien onmogelijk om de hele nacht door te slapen. Voor zowel baby’s als volwassenen geldt, dat ze ’s nachts meerdere keren wakker worden. Iedereen ontwaakt even na het afronden van een slaapcyclus. Soms bewust en soms onbewust. Volwassenen worden even wakker, leggen hun kussen recht, draaien zich om en slapen vervolgens weer verder. Baby’s moeten vaak nog leren om deze slaapcycli te koppelen. Als dit lukt, kan je baby ‘s nachts doorslapen.
Wanneer kan je baby doorslapen
Niemand verwacht dat een pasgeboren baby kan doorslapen. Je baby heeft voeding nodig, een schone luier en nabijheid van een ouder. Daarnaast heeft je pasgeboren baby tijd nodig om een dag- en nachtritme te ontwikkelen, waarbij je baby o.a. leert om overdag steeds minder te slapen en ‘s nachts steeds meer. De eerste weken na de geboorte staan vooral in het teken van ’s nachts (meerdere keren) wakker worden, voeden, wiegen, vasthouden, verschonen, sussen en knuffelen. Je doet er alles aan om je baby te laten slapen. Dat hoort er allemaal bij.
Toch komt er een moment dat je baby steeds langer kan slapen en jouw hulp wat minder nodig heeft. Ook bereiken ouders vaak een punt dat ze ook wel weer eens willen slapen. Het liefst langer dan 3, 4 of 5 uur achter elkaar. Misschien weet je niet eens meer hoe het voelde om 8 uur onderbroken te slapen? Je begint je af te vragen wanneer je baby eigenlijk gaat doorslapen. En gaat je baby dit dan uit zichzelf doen of is daar hulp bij nodig?
Wanneer dat moment komt is afhankelijk van meerdere factoren. Er is namelijk niet één leeftijd of fase waarin alle baby’s ineens doorslapen. Elke baby bereikt fysieke- en mentale ontwikkelingen op een ander moment, op eigen tempo en dus op een andere leeftijd. Daarom is er geen eenduidig antwoord te geven op de vraag: Wanneer gaat mijn baby doorslapen? Factoren die invloed hebben op het wel of niet doorslapen van je baby zijn:
- De leeftijd van je baby.
- Het gewicht van je baby.
- De groei en ontwikkeling van je baby.
- Hoeveel voeding je baby overdag krijgt.
- Of je baby overdag vaste voeding krijgt.
- Of je baby zelfstandig in slaap kan vallen.
- Hoe en hoeveel je baby overdag slaapt tijdens dutjes.
- Of jij je baby wilt leren zelfstandig door te slapen.
Ondanks dat er niet één moment is aan te geven waarop baby’s gaan doorslapen, zijn er wel gemiddelden wat een baby fysiek aan kan. Als ik met ouders aan de slag ga om een baby te leren doorslapen, stel ik vast wat een mooi doel zou zijn voor jouw kindje. Het kan dus ook betekenen, dat het advies is om nog een nachtvoeding te geven en alle overige wake-ups te leren slapen zonder voeding.
Gemiddeld gezien kunnen baby’s – die goed groeien, zich goed ontwikkelen en een gezond gewicht hebben – vanaf de leeftijd van ongeveer 6 maanden doorslapen. Staar je vooral niet blind op een gemiddelde, want er zijn ook baby’s die met 5 maanden van 19:00-7:00 uur kunnen slapen. Andere kindjes hebben nog tot 8 maanden een nachtvoeding nodig. Dit hangt dus echt af van bovenstaande factoren, maar ook het karakter van je kindje en jouw manier van opvoeden speelt een rol. Als je twijfelt over het gewicht of de groei van je baby, kun je altijd overleggen met het consultatiebureau of de huisarts.
Hoe leer je je baby doorslapen
De vraag der vragen: Hoe leer je je baby doorslapen? Hieronder een makkelijk te volgen stappenplan als je je baby wilt leren doorslapen.
Stap 1: Slaapomgeving
De slaapomgeving optimaliseren kan het doorslapen van je baby stimuleren. Controleer of je baby het te warm of koud heeft ’s nachts. Zijn er misschien omgevingsgeluiden waardoor je baby wakker wordt? Is de kamer goed donker? Als de slaapomgeving op orde is, kun je er sneller achterkomen of een andere mogelijke oorzaak is, waardoor je baby op dit moment niet doorslaapt.
Stap 2: Ritme
Door overdag de dutjes op een mooie manier in te delen – passend bij de leeftijd van je kindje – met een goede timing en het juiste aantal slaapuren, kun je de nachten verbeteren en doorslapen stimuleren. De nacht is namelijk de spiegel van de dag. Hoeveel en wanneer je baby overdag slaapt heeft invloed op de nacht. Als er geen balans is in de slaap overdag, is je baby waarschijnlijk meer huilerig en heeft hij meer moeite met in slaap vallen en doorslapen. Dit kan komen, omdat de behoefte aan slaap niet overeenkomt met de fysiologie van het lichaam van je kindje. Als ik werk met ouders zijn de slaapritmes op zo’n manier ingedeeld, dat het de nachtrust van je baby ondersteund.
Stap 3: Honger
Als je baby honger heeft, is het logisch dat hij niet kan doorslapen. Doorslapen kun je stimuleren door je baby overdag voldoende voeding te geven. Probeer je baby te leren dat voeding (meer) hoort bij de dag. Door overdag genoeg voeding aan te bieden, kan je baby sneller doorslapen zonder nachtvoedingen. Wil je weten of je nachtvoeding kunt afbouwen? Wil je hier graag een stappenplan voor en persoonlijke hulp? Overweeg dan een telefonisch consult. Als je eenmaal hebt uitgesloten dat de nachtvoeding geen hongerbehoefte is maar hongergewoonte, kun je een plan maken om overdag de dagelijkse calorie-inname te verhogen en je kindje ’s nachts te leren slapen zonder – of met minder – nachtvoeding.
Stap 4: Zelfstandig in slaap vallen
Hoe je baby in slaapt valt bij bedtijd heeft invloed op het wel of niet kunnen doorslapen. Wanneer jouw baby een slaapassociatie heeft, zal je baby deze slaapassociatie steeds opnieuw nodig na het wakker worden uit een slaapcyclus. Vraag jezelf dus af: Hoe valt je baby in slaap? Heeft je baby jou nodig om in slaap te kunnen vallen? Valt je baby aan de borst of fles in slaap? Wieg je je baby in slaap? Zorg ervoor, dat je weet hoe je baby in slaap valt. Er zijn verschillende manieren om je baby te leren zelfstandig in slaap te vallen bij bedtijd. Als dat lukt, kun je je baby ook leren doorslapen. Slaapassociaties kun je gelukkig altijd afleren. Welke manier past bij jouw kindje is o.a. afhankelijk van het temperament, jouw wensen en opvoedstijl. Kan jouw kindje niet goed of niet goed genoeg zelf in slaap vallen en wil je graag geholpen worden? Neem dan eens een kijkje bij mijn slaaptrajecten.
Stap 5: Stop – Luister – Reageer
We zijn vaak geneigd om direct naar de kamer te rennen, zodra je je baby hoort. Vooral ’s nachts, omdat alles muisstil is. Waar je overdag het gemopper even aanhoort, sta je nu direct naast het ledikant. Toch is het verstandig om eerst even af te wachten en te luisteren, voordat je direct reageert. Op deze manier kun je je reactie afstemmen op basis van de behoeften van je kind. Is je baby wakker en tevreden? Wacht het even af. Grote kans dat je baby zijn draai probeert te vinden om weer verder te slapen. Als je baby jengelt of huilt, kun je ook even wachten om te luisteren wat voor huiltje je hoort. Is het een huil vanwege honger? Is er misschien een voeding nodig? Als je dit weet, dan weet je ook wat je reactie op dat moment moet zijn.
Heeft jouw baby moeite met doorslapen? Waar doorslapen voor het ene gezin 12 uur onderbroken slaap betekent, kan dit voor een ander gezin met 1 of 2 nachtvoedingen zijn. Wat jouw wensen ook zijn, samen stel ik een leeftijdsgeschikt en realistisch slaapplan op, zodat jij binnen de kortste keren de slaap krijgt die jouw gezin nodig heeft. Op een manier die bij je past. Een slaapcoaching traject is geschikt als je zelf er niet (helemaal) uitkomt en aan de slag wilt met een expert om de slaap van je kindje te verbeteren. Ik help je met liefde de rust en het vertrouwen te vinden.
Liefs, Marijke