Baby doet hazenslaapjes

Baby doet hazenslaapjes

Een veelgestelde vraag tijdens slaaptrajecten: Waarom doet mijn baby hazenslaapjes? Ik wil beginnen met zeggen, dat het biologisch gezien en qua ontwikkeling heel normaal is, dat baby’s hazenslaapjes doen tot de leeftijd van ongeveer 5-6 maanden. Er zijn gelukkig wel manieren om hazenslaapjes te verlengen en meer ritme te krijgen in de dutjes overdag. Laten we samen enkele van de meest gestelde vragen doornemen over hazenslaapjes.

Wat zijn hazenslaapjes

Baby’s hebben een slaapcyclus van zo’n 45-50 minuten. Een dutje duurt meestal één slaapcyclus. Als jouw baby de slaapcycli kan koppelen, kunnen de dutjes langer duren. Baby’s die hazenslaapjes doen, zijn vaak niet in staat om de slaapcycli samen te voegen voor een diepere en meer rustgevende slaap. Hazenslaapjes zijn korte dutjes tussen de 20-40 minuten. Soms iets korter en soms iets langer.

Ouders leggen zichzelf – en onderling – best veel druk op om je baby vanaf de eerste week na de geboorte in een dutjes schema te krijgen. Dit geeft onrealistische verwachtingen, omdat sommige baby’s van nature langer slapen dan andere. Er zijn baby’s die direct al 1,5-2 uur aaneengesloten slapen. Als dat bij jou het geval is: you are the lucky one! Terwijl ook genoeg baby’s steeds 20-45 minuten slapen tijdens een dutje. Ook zijn er baby’s die een combinatie hebben van beide. Dit is allemaal normaal en gewoon.

Hazenslaapjes komen voornamelijk voor bij jonge baby’s – onder de leeftijd van 6 maanden. Hoewel hazenslaapjes een normale ontwikkeling is, kan het erg frustrerend zijn voor ouders. Dit slaappatroon is namelijk lichte slaap, vanwege het feit dat baby’s vaak in de REM-slaap (Rapid Eye Movement) blijven. Ze hebben moeite met de overgang tussen REM, lichte slaap en niet-REM, diepe slaap. Het is daarom kenmerkend voor baby’s die hazenslaapjes doen, dat ze snel wakker worden en alert zijn.

Vicieuze cirkel van hazenslaapjes

Hazenslaapjes zijn niet schadelijk voor een baby, maar ze kunnen er wel voor zorgen dat er een vicieuze cirkel ontstaat. Hazenslaapjes houden namelijk hazenslaapjes in stand. Je baby doet continue korte slaapjes, waardoor je baby niet uitgerust wakker wordt. Vervolgens is je baby snel weer moe en heeft dus ook sneller behoefte aan een nieuw dutje – een hazenslaapje.

Zijn hazenslaapjes schadelijk
Misschien maak je je zorgen als jouw baby overdag alleen maar hazenslaapjes doet. Je vraagt je af of het slecht is voor je baby. Zoals ik hierboven al heb vermeld, zijn hazenslaapjes niet schadelijk voor je baby. Ze zijn dus ook niet ‘goed’ of per se ‘slecht’. Het is vooral belangrijk, dat je kijkt naar de signalen van je kindje. Als jouw baby tevreden wakker wordt na een kort dutje, goed eet/drinkt, groeit en zich goed ontwikkelt dan is er in principe niets aan de hand. Er zijn baby’s die de dagen prima kunnen doorkomen met alleen maar hazenslaapjes.

Echter, zijn er ook baby’s die erg vermoeid zijn, snel slaapsignalen vertonen en over het algemeen niet helemaal lekker in hun vel zitten. Deze baby’s zullen bijvoorbeeld huilend wakker worden uit een hazenslaapje. Misschien eet/drinkt je baby niet goed genoeg, is je baby hangerig, snel overprikkeld of gewoon snel moe. Dit zijn signalen dat je baby eigenlijk wel een langer slaapje kan gebruiken. Veel baby’s die overdag alleen maar hazenslaapjes doen, zijn aan het einde van de dag oververmoeid. Ook al heeft je baby veel dutjes gedaan. Het zijn steeds korte dutjes en daardoor komt je baby niet in de diepe en meest herstellende slaap.

Redenen van hazenslaapjes

Er is niet één simpele oplossing voor hazenslaapjes, omdat er veel redenen zijn die kunnen bijdragen aan de korte dutjes van je baby. Om de juiste oplossing te vinden, moeten we eerst uitzoeken wat precies de oorzaak is van de hazenslaapjes. Hieronder een aantal redenen op een rij.

  • Slaapontwikkeling van je baby.
  • Slaapomgeving.
  • Oververmoeidheid.
  • Ondervermoeidheid.
  • Honger.
  • Niet goed – of niet goed genoeg – zelfstandig in slaap kunnen vallen.
  • Pijn of ander ongemak, zoals krampjes, reflux, eczeem, allergie.

De oplossing voor hazenslaapjes

Hazenslaapjes houden hazenslaapjes – onbewust – in stand. Doordat je baby steeds kort slaapt en snel weer wordt weggelegd voor een volgend kort dutje, leert het lichaam van je baby niet wat het belang is om langer te slapen. De noodzaak om langer te slapen is er dus niet. Of jij je baby dit wilt leren en hiermee wilt oefenen, is een persoonlijke keuze. Er zijn gelukkig manieren om je baby te leren langer te slapen tijdens dutjes. Lees hieronder wat je kunt doen om langere dutjes te stimuleren.

Slaapomgeving
De slaapomgeving kan een reden zijn waarom je baby steeds korte dutjes doet. Zorg voor een fijne slaapomgeving, waarbij je baby in een donkere en rustige kamer slaapt. Je kunt omgevingsgeluiden dempen met white noise.

Oververmoeidheid
Oververmoeidheid kan zorgen voor hazenslaapjes. Als je baby te lang wakker is, wordt er meer cortisol (wakker/stresshormoon) aangemaakt. Je baby is te lang wakker, raakt oververmoeid en daardoor wordt er meer cortisol aangemaakt. Hierdoor kan je baby moeilijk in slaap vallen en niet goed in de diepe slaap komen. Het gevolg: een hazenslaapje.

Ondervermoeidheid
Naast oververmoeidheid kan het ook zijn, dat je baby niet moe genoeg is om een lang dutje te doen. Ondervermoeidheid wordt vaak onderschat, maar is ook een veel voorkomende reden voor hazenslaapjes. Als je je baby te vroeg in bed legt voor een dutje, zal hij wel moe genoeg zijn om in slaap te vallen, maar niet moe genoeg zijn om langer te kunnen slapen. Je baby wordt snel weer wakker. Het gevolg: een hazenslaapje.

Zelfstandig slapen
Als je baby niet goed (of niet goed genoeg) zelfstandig in slaap kan vallen, kunnen er ook hazenslaapjes ontstaan. Als jouw baby gewend is om bijvoorbeeld altijd in slaap gewiegd te worden, kan het zijn dat je baby niet weet hoe hij weer verder moet slapen.

Er zijn veel manieren om je baby te leren zelfstandig te slapen. Afhankelijk van verschillende factoren, zoals het karakter van je kind en jouw opvoedstijl, kun je je kindje verbaal en/of fysiek troost bieden. Tijdens de slaapcoaching kijk ik altijd specifiek naar het kind en de ouder. Hoe reageert een kindje en waar wordt jouw kindje rustig van.

Wil je ontdekken wat het beste past bij jouw baby? Overweeg een slaaptraject, zodat we samen een plan kunnen maken. Wil jij hazenslaapjes verlengen en weten hoe jij de dagen en dutjes kunt indelen? Ik help je graag bij het creëren van een ritme of met andere slaapgerelateerde problemen. Meer informatie over ritmes, wakkertijden, aantal dutjes en slaapuren kun je vinden in mijn slaapgidsen.

Liefs, Marijke

Deel dit artikel

Lees meer blogs

24 mei 2024

Huilen tijdens slaaptraining

13 april 2024

Droomvoeding geven

11 april 2024

Deelvoedingen