Mijn kind heeft verlatingsangst

Mijn kind heeft verlatingsangst

Bijna alle kinderen krijgen er vroeg of laat mee te maken: verlatingsangst. Verlatingsangst betekent dat je kind angst heeft om verlaten te worden. Het woord zegt het natuurlijk al. Als jouw kind op dit moment last heeft van verlatingsangst (ook wel scheidingsangst genoemd), kun je dit ervaren als een lastige periode. Het is goed om te weten, dat dit een gezonde en normale emotionele ontwikkeling is van je kind. In deze blog vertel ik je meer over wat verlatingsangst is, waar je het aan kunt herkennen en welke impact het kan hebben op de slaap van je kind.

Leeftijd en verlatingsangst

Verlatingsangst kan zowel voor jou als voor je kind een vervelende fase zijn, maar het is dus wel normaal dat jouw kind dit doormaakt. Het betekent dat je een liefdevolle relatie aan het opbouwen bent en dat je kindje graag bij je in de buurt is. Dat is heel erg positief! Verlatingsangst kan op verschillende leeftijden opspelen en kent zijn pieken rond de leeftijd van 8, 12, 18 en 24 maanden.

Het eerste moment dat jouw kind te maken kan krijgen met verlatingsangst, is rond de leeftijd van 8 maanden. Je baby maakt namelijk rond deze leeftijd een nieuwe mentale ontwikkeling door. Dit heet met een mooi woord: objectpermanentie. Vóór deze ontwikkeling begrijpt je baby nog niet, dat een object ook gewoon nog blijft bestaan als het uit het zicht is. Je kind draait zijn hoofd niet mee. Wat weg is, is weg. Na deze ontwikkeling is je kind zich ineens bewust wanneer iets of iemand uit het zicht verdwijnt. Jij of het object zit vanaf nu in het geheugen gegrift. Misschien herken je het wel, dat je kind in paniek raakt als jij de kamer verlaat of vertrekt om naar je werkt te gaan. Deze ontwikkeling kun je ook herkennen, als jouw baby vrijwel meteen begint te huilen als de speen of de favoriete knuffel achter de bank valt.

Je baby heeft nu het vermogen om een object vast te leggen in het geheugen en zich te herinneren. Met als gevolg dat veel kinderen rond de leeftijd van 8 maanden verlatingsangst krijgen. Objectpermanentie en verlatingsangst gaan hand in hand, want laat deze mentale ontwikkeling zich nou precies afspelen rond de leeftijd van de 8 maanden slaapregressie. Dit allemaal kan dus van invloed zijn op de slaap van jouw kindje. Dit betekent dat sommige kinderen een tijdelijke terugslag krijgen in de slaap.

Invloed van verlatingsangst op de slaap van je kind

Er zijn verschillende gedragsveranderingen op te merken, als jouw kind last heeft van verlatingsangst. Ik zet ze op een rijtje.

 1. Je kind huilt als je de woonkamer even verlaat.
 2. Je kind begint te huilen bij het naar bed brengen en/of als je de slaapkamer verlaat.
 3. Je kind heeft ineens moeite met in slaap vallen tijdens dutjes en/of bedtijd.
 4. Je kind gaat huilen zodra je hem/haar afzet bij de oppas of kinderopvang.
 5. Je kind wil je niet loslaten als je weg wilt gaan – vastklampen.
 6. Je kind is meer aanhankelijk.
 7. Je kind is eenkennig.
 8. Je kind kan niet slapen zonder jou erbij.
 9. Je kind wil alleen bij jou in bed slapen.
 10. Je kind wil dat je erbij blijft, totdat hij/zij slaapt.
 11. Je kind wil in slaap geaaid of geknuffeld worden.
 12. Je kind wil je hand vasthouden, totdat hij/zij slaapt.
 13. Je kind wordt ‘s nachts vaker en/of meerdere keren wakker.
 14. Je kind huilt ‘s nachts en/of roept om een ouder.
 15. Je peuter heeft last van nachtmerries.

Eerste hulp bij verlatingsangst

Je kind is dus bang om verlaten te worden en om gescheiden te zijn van jou. Op het moment dat jij je kind ‘verlaat’, is de kans groot dat je kind gaat huilen. Dit is voor veel ouders een moeilijk moment, want je wilt niet dat je kind verdriet heeft. Toch is het heel belangrijk om je kind te leren, dat dat gevoel er ook mag zijn. Dat jij toch even weggaat en je kind hierdoor gaat begrijpen dat je ook weer terugkomt. Je kunt tenslotte niet elke keer je werk of afspraken afzeggen, omdat je kind verlatingsangst heeft. Je wilt je kind juist het vertrouwen geven, dat weggaan ook oké is. Hoe moeilijk het op dat moment ook is. Je leert je kind dat zo’n situatie ook goed is, dat je kind veilig is en dat ook anderen voor je kind kunnen zorgen.

Emoties mogen er zijn. Je kind mag zich verdrietig voelen en huilen hoort daar soms even bij. Je wilt en kunt niet elke teleurstelling of elk verdriet van je kind voorkomen in het leven. Hier hoort ook bij, dat papa of mama soms weggaat en uiteindelijk weer terugkomt. Je kind dit vertrouwen geven, is iets waar ze de rest van hun leven iets aan hebben. Kinderen leren ook alleen lopen of zelf fietsen, als jij als ouder op een gegeven moment een stapje achteruit doet en loslaat. Gaat dit in 1 keer vlekkeloos? Waarschijnlijk niet. Het zal gaan met vallen en opstaan. Ook dat is heel normaal. Er zijn een aantal manieren om je kind meer vertrouwen te geven.

 • Benoem de reactie en/of emoties van je kind. Ook als je baby klein is. Op deze manier leer je je kind dat gevoelens er mogen zijn. Ook verdriet en spannende momenten.
 • Vertel aan je kind waar jullie zijn, zoals bij de kinderopvang of peuterspeelzaal en dat papa/mama weggaat en weer terugkomt. Op deze manier leert je kind de omgeving te begrijpen en ook dat het daar veilig is.
 • Vertel aan je kind als je het huis verlaat en wat je gaat doen.
 • Verlaat vooral niet plotseling de (slaap)kamer. Zorg er juist voor, dat je kind het ziet als je uit het zicht verdwijnt. Als je een jonge baby hebt die nog niet achter je aan kan lopen, kun je hiermee oefenen. Verlaat de woonkamer om even een kopje thee te zetten. Blijf doorpraten tegen je baby vanuit de andere kamer. Je bent uit het zicht, maar oefent door je baby even een momentje alleen te laten – uiteraard als dit in een veilige omgeving is. Je leert dat je er gewoon nog bent. Gaat dit goed? Praat de volgende keer met af en toe een pauze en laat langere stiltes vallen.
 • Speel overdag het spelletje ‘kiekeboe’. Bij baby’s kun je jezelf verschuilen achter speelgoed of je bedekt je gezicht met een doek. Op deze manier leer je je baby dat een object of persoon gewoon nog bestaat, ook al ben jij of het object op dat moment niet zichtbaar.
 • Met peuters kun je verstoppertje spelen.
 • Laat het duidelijk merken als je thuiskomt. Neem de tijd om te knuffelen of spelen met je kind. Maak het thuiskomen – na even gescheiden te zijn geweest – extra leuk. Op deze manier krijgt je kind een blij en enthousiast gevoel bij het moment van terugkomen. Er wacht iets leuks op ze.

Verlatingsangst en bedtijd

 • Vóór dutjes en bedtijd is een uitgebreid bedtijdritueel heel zinvol. Dit zorgt ervoor, dat je kind vóór het moment van slapen genegenheid heeft gehad met 1 of allebei de ouders. Slapen doet een kindje op de eigen kamer en er komt dus een moment van ‘scheiding’ aan. Het is goed om je kind dat vertrouwen te geven. Het is veilig en jij bent er gewoon, ook als je uit het zicht bent. Je kunt tijdens het bedtijdritueel samen badderen, boekjes lezen of als je een peuter hebt, de dag samen doornemen. Wat vond je peuter leuk vandaag?
 • Als je kind eenmaal in bed ligt, kun je nog even rommelen op de gang. Op deze manier hoort je kind dat jij gewoon in de buurt bent.
 • Maak het moment van in bed leggen en ‘afscheid’ nemen vooral niet te lang. De 1 op 1 tijd heb je namelijk gedaan tijdens het uitgebreide bedtijdritueel. Probeer vooral bij het in bed leggen vertrouwen uit te stralen en maak duidelijk dat het nu tijd is om te slapen. Verlaat de kamer zelfverzekerd. Kinderen kunnen namelijk heel goed opmerken als jij twijfelt. Dit kan er juist voor zorgen, dat een kind gaat huilen of roepen.

Lukt het je kind toch niet om te slapen? Er zijn verschillende slaapmethodes waarbij je je baby, peuter of kleuter kunt ondersteunen. Dagelijks help ik ouders door middel van slaapcoaching trajecten, losse telefonische consults of mailconsults om hun kindje (weer) te laten slapen. Variërend per leeftijd kan dit zijn: sussen, neuriën, bevestigen dat papa/mama er gewoon nog is en je kind leren dat het veilig is om te slapen in eigen bed.

Afhankelijk van verschillende factoren, zoals het karakter van je kind en jouw opvoedstijl, kun je je kind verbaal en/of fysiek troost bieden. Elk kind is anders. Sommige kindjes huilen juist harder als ouders zachtjes iets zeggen of sussen. Andere baby’s worden er rustig van. De ene dreumes duwt de hand weg van een ouder bij zachtjes aaien. Een ander kindje wordt rustig van een aai over de bol. Tijdens de slaapcoaching kijk ik altijd specifiek naar het kind en de ouder. Hoe reageert een kind en waar wordt jouw kindje rustig van.

Het is mijn doel om zoveel mogelijk kinderen en ouders te helpen aan meer slaap. Er is een oplossing die voor jouw kindje werkt. Ik help je met liefde deze te vinden. Met alle vrijheid om keuzes te maken die passen binnen jouw opvoedstijl! Wil je graag eerst vrijblijvend kennismaken? Let’s meet!

Liefs, Marijke

 

Deel dit artikel

Lees meer blogs

24 mei 2024

Huilen tijdens slaaptraining

13 april 2024

Droomvoeding geven

11 april 2024

Deelvoedingen