Slapende baby wakker maken

Slapende baby wakker maken

Maak nooit een slapende baby wakker. Heb jij deze slaapmythe weleens gehoord? Ik begrijp het wel. Het is namelijk niet leuk om een slapende baby wakker te maken. Toch kan ik verschillende situaties bedenken, waarbij het logisch is om je slapende baby wel wakker te maken. En ik heb dit advies aan veel ouders gegeven als dit voordelen kan opleveren. Waarom? Dat leg ik je uit in deze blog.

Is het schadelijk om je baby wakker te maken

‘Never wake a sleeping baby’ is een oud gezegde. Het suggereert bijna alsof het slecht of schadelijk is om je slapende baby af en toe wakker te maken. Je kunt de zin ook interpreteren alsof je baby uit zichzelf aangeeft wanneer hij voldoende heeft geslapen of je baby altijd eindeloos moet laten slapen. Hoewel veel ouders het gezegde naleven, zijn er verschillende redenen waarom je een slapende baby wel wakker wilt maken.

Zoals altijd zijn dit suggesties om eventuele slaapproblemen op te lossen. Als jouw baby goed slaapt en je ervaart geen problemen, dan hoef je natuurlijk niets te veranderen. Als je jouw baby niet wilt wakker maken, hoef je dat uiteraard niet te doen. Jij bent de ouder en jij beslist. Het is in elk geval niet erg om een ​​slapende baby af en toe wakker te maken en kan in sommige gevallen juist voordelen opleveren.

Een baby die overdag teveel slaapt, is namelijk vaker wakker in de nacht. Simpelweg omdat je baby niet moe genoeg is om de hele nacht te slapen en/of te weinig voeding heeft gekregen overdag. Hoeveel slaap een baby nodig heeft is o.a. afhankelijk van de leeftijd. Naarmate een baby ouder wordt neemt de slaapbehoefte overdag af. Het is dus belangrijk, dat je jouw baby niet eindeloos laat slapen. Dit kun je doen door de slaap overdag te reguleren en daarmee de wakkertijd te onderscheiden van de slaaptijd. Dit onderscheidt maak je ook door je baby overdag voldoende voeding te geven.

Wanneer je baby wakker maken

Een slapende baby wakker maken is nuttig om verwarring tussen dag- en nacht op te lossen. Als baby’s de neiging hebben om veel of de hele dag te slapen, is de kans groot dat ze ook de hele nacht wakker blijven. Dit omgekeerde patroon wil je graag voorkomen. Door je baby overdag af en toe wakker te maken zorg je ervoor, dat je baby regelmatig voedingen krijgt en reguleer je de slaap beter. Wanneer kun je je baby wakker maken uit de slaap?

 • Als jouw baby een omgekeerd dag- en nachtritme heeft.
 • Om je baby overdag voldoende voeding te geven.
 • Om de nachtrust te ondersteunen.
 • Om ondervermoeidheid te verminderen.
 • Om vroege ochtenden op te lossen.
 • Om structuur aan te brengen in het slaapritme.

Hieronder een aantal momenten, waarbij het juist goed kan zijn om je baby wakker te maken.

Dag- en nachtritme creëren:
Je pasgeboren baby doet overdag lange dutjes en slaapt ‘s nachts onderbroken of nauwelijks. Dit is een goed voorbeeld wanneer het belangrijk is, dat je baby overdag regelmatig wakker wordt om voldoende voeding binnen te krijgen. Op deze manier help je je baby om een dag- en nachtritme te creëren. Gedurende de dag elke 2-3 uur voedingen krijgen – wat betekent dat je pasgeboren baby meestal na 1-2 uur wakker wordt voor o.a. een voeding. Als jouw baby een verwarring heeft van dag- en nacht, kan dit de oplossing zijn.

Baby is ‘s nachts veel wakker:
Je baby is ‘s nachts vaak wakker en doet daarom overdag lange dutjes, om het tekort aan slaap van de nacht, overdag in te halen. Gelijkwaardig aan bovenstaande voorbeeld, maar dit geldt zowel voor baby’s, peuters als kleuters. Als kinderen onvoldoende nachtrust krijgen, proberen ze dit goed te maken door overdag veel te slapen. Het zal moeilijk zijn om deze vicieuze cirkel te doorbreken, als je je kindje niet uit een lang dutje wilt wakker maken.

Uitslapen in de ochtend:
Als jouw kindje in de ochtend uitslaapt, kan dit ook de nachtslaap verstoren. Zowel kinderen als volwassenen slapen ‘s nachts beter als je consistent op een vaste tijd de dag start. De meeste kinderen worden tussen 6:00-7:00 uur wakker. Dit is voor kindjes biologisch gezien een normale tijd om wakker te worden. Het zorgt ervoor dat je baby overdag voldoende (dag)licht krijgt, wakkertijd heeft, en genoeg ruimte overblijft voor dutjes en voedingen. Dit vindt de biologische klok fijn. Als jouw baby een uitslaper is, wil je je kindje juist in de ochtend wakker maken op een vast tijdstip. Lang uitslapen kan namelijk het slaapritme van je baby beïnvloeden. Het leidt uiteindelijk tot onvoorspelbare dutjes en/of het vervroegen of verlaten van de bedtijd. Je loopt de hele dag achter de feiten aan.

Slaapritme:
Niet elke baby slaapt vanuit nature in een fijne routine. Het kan nodig zijn om je baby af en toe wakker te maken uit een dutje om ervoor te zorgen, dat er op andere momenten beter wordt geslapen. Door de slaap overdag af en toe te reguleren, is de kans groter dat je baby ’s nachts goed gaat slapen. Het kan voorkomen dat je baby overdag heel lang – misschien wel teveel slaapt – en dat kan ervoor zorgen dat er ’s nachts minder goed wordt geslapen. Je baby is dan niet meer moe, omdat er overdag zoveel is geslapen.

Baby wakker maken voor een voeding

Veel baby’s worden ‘s nachts uit zichzelf wakker voor een voeding. Vooral in de eerste weken is dit nodig. Pasgeboren baby’s worden vaak om de 3-4 uur wakker, maar dit gebeurt niet altijd. Bijvoorbeeld omdat je pasgeboren baby moe is van de bevalling en daardoor veel en lang slaapt. Je baby moet voldoende drinken en door voedingen te geven groeit je baby. Als er overdag – maar ook ‘s nachts – veel tijd zit tussen de voedingen, lukt dat soms niet. Over het algemeen wordt geadviseerd om je baby overdag niet langer dan 2,5 uur aaneengesloten te laten slapen, omdat je baby voldoende voeding nodig heeft.

De kinderarts, verloskundige of het consultatiebureau kan in sommige situaties aanbevelen om je baby overdag en ‘s nachts wakker te maken voor een voeding. Bijvoorbeeld als je baby een lichtgewicht heeft, bij prematuur baby’s of zieke baby’s. Je baby wakker maken kan dus ook nodig zijn vanwege de gezondheid. Als je twijfelt over de groei en het gewicht van je baby, raad ik aan om contact op te nemen met het consultatiebureau of de huisarts.

Hoe maak je je baby wakker voor een voeding

Het kan best moeilijk zijn om je baby ’s nachts wakker te maken voor een voeding. Baby’s slapen vaak diep en daardoor zijn ze lastig wakker te krijgen. Hieronder enkele tips om je slapende baby wakker te maken voor een voeding.

 • Probeer je baby wakker te maken tijdens actieve slaap. Dit kun je zien aan de bewegingen van je baby, zoals knipperende oogleden en slapende grimassen of lachjes op het gezicht.
 • Haal je baby uit bed en doe de slaapzak/inbakerzak uit.
 • Verschoon eerst de luier van je baby.
 • Kietel de voetjes van je baby.
 • Houd je baby rechtop.
 • Probeer een minder ‘ontspannen’ voedingshouding aan te nemen.
 • Wissel van kant – als je borstvoeding geeft.
 • Laat je baby tussendoor boeren.
 • Maak contact door zachtjes te zingen of te praten tegen je baby.

Zoals je ziet zijn er veel redenen om een ​​slapende baby soms wakker te maken. Geen ervan is fout of schadelijk. Het is de moeite waard om ervoor te zorgen dat je baby niet te veel slaapt overdag, zodat het nachtrust ten goede komt. Als je de waarom achter de redenen begrijpt, kun je zelf de voor- en nadelen afwegen om tot een beslissing te komen die bij jouw gezin past.

Het is mijn doel om zoveel mogelijk kinderen en ouders te helpen aan meer slaap. Er is een oplossing die voor jouw kindje werkt. Ik help je met liefde deze te vinden. Met alle vrijheid om keuzes te maken die passen binnen jouw opvoedstijl! Wil je graag eerst vrijblijvend kennismaken? Let’s meet!

Liefs, Marijke

Deel dit artikel

Lees meer blogs

13 april 2024

Droomvoeding geven

11 april 2024

Deelvoedingen

23 maart 2024

Mijn baby slaapt niet door