Deelvoedingen

Deelvoedingen

Wat zijn deelvoedingen? Waarom zou je je baby een deelvoeding geven en hoe kun je deelvoedingen in je voordeel laten werken? De eerste weken na de geboorte draait het leven van je baby om een aantal dingen, waaronder slaap en melk. Of het nou borstvoeding of flesvoeding is. Je baby heeft honger. Een deelvoeding heeft als doel dat je baby net wat meer drinkt en daardoor langer kan slapen. Zei ik al dat de eerste weken vooral draaien om voeding en slaap? In deze blog vertel ik je meer over deelvoedingen.

Wat zijn deelvoedingen

Deelvoedingen worden in het Engels ‘split up feeds’ genoemd. Tijdens mijn consulten en persoonlijke trajecten met ouders bespreek ik regelmatig deelvoedingen. Veel baby’s hebben hier namelijk baat bij. Je kunt een voeding verdelen in 2 momenten om een langer slaapmoment te bevorderen. Dit kun je doen om een langer middagdutje te stimuleren of juist tijdens bedtijd om daarmee langer doorslapen in de nacht te ondersteunen.

Wat zijn de voordelen van een deelvoeding

Wanneer je baby rond 18.00 uur 1 voeding krijgt, dan is de kans groter dat hij of zij nog vol zit rond 22.00/23.00 uur. Deze voeding wordt dan veelal niet volledig gedronken, waardoor je baby eerder/vaker wakker kan worden in de nacht.

Wanneer je baby om 17.00 uur een deel van de voeding krijgt. Het andere deel rond 18.15/18.30 uur, dan kan dit positief bijdrage dat je baby rond 22.00/23.00 uur meer drinkt. Hierdoor is de kans groter dat je baby ’s nachts langer slaapt. Je baby heeft overdag namelijk voldoende voeding binnengekregen en daarmee kun je een langere ruk slaap in de nacht stimuleren.

Deelvoedingen hoeven niet alleen gebruikt te worden om slapen te stimuleren, maar kan ook worden toegepast bij baby’s die niet volledig een voeding drinken. Door de deelvoeding krijgen ze toch voldoende voeding binnen of in totaal zelfs ietsje meer.

Hoe werkt een deelvoeding

Je verdeelt de voeding over 2 momenten. Dit kan 50%-50% zijn, maar ook 70%-30% of 60%-60%. Zoals je ziet, kan het dus ook zo zijn dat je baby in totaal iets meer voeding binnenkrijgt dan tijdens 1 voedingsmoment. Dit kan een reden zijn om te kiezen voor deelvoedingen, omdat het als voordeel kan hebben dat jouw baby wat langer slaapt.

Deelvoeding bij borstvoeding

Bij borstvoeding, hoef je geen rekening te houden met een maximaal aantal milliliter, maar houd je het aantal minuten bij dat je kindje aan de borst drinkt. Let er wel op of je kindje krampjes krijgt, omdat je baby dus ook iets meer voeding kan binnenkrijgen.

Als jouw baby normaal gesproken 30 minuten doet over een hele voedingssessie, dan kun je met een deelvoeding onderzoeken of je baby voldoende heeft na 15 minuten. Je geeft dan deelvoeding 1 en later deel 2.

Deelvoeding bij flesvoeding

Bij flesvoeding verdeel je het aantal milliliters zoals hierboven staat beschreven. Vrij makkelijk dus.

Het is belangrijk om te vermelden dat een deelvoeding niet werkt voor elke baby. Je kunt dus onderzoeken en observeren of jouw kindje er goed op reageert en of de deelvoeding werkt voor jullie.

Bekijk mijn aanbod als je graag hulp wilt bij het verbeteren van de slaap van jouw kindje. Een slaapgids kan een fijne aanvulling zijn, wanneer je graag zelfstandig wilt werken aan meer slaap. In de voorbeeld routines die ik gebruik in mijn slaapgids staan ook deelvoedingen. Als je liever 1 voeding geeft, dan kan dat natuurlijk ook. 

Liefs, Marijke

Deel dit artikel

Lees meer blogs

13 april 2024

Droomvoeding geven

23 maart 2024

Mijn baby slaapt niet door

19 maart 2024

Slaaptraining peuters en kleuters