Mijn baby slaapt niet door

Mijn baby slaapt niet door

In deze blog: Top 10 redenen waarom jouw kindje (nog) niet doorslaapt en ’s nachts wakker wordt.

Reden 1: Honger.

Het kan zijn dat jouw kindje ‘s nachts (nog) niet doorslaapt, omdat er nachtvoeding(en) nodig is. Als je borstvoeding geeft, kan het zijn dat je baby ‘s nachts nog wat vaker komt voor een voeding. Baby’s die kunstvoeding krijgen kunnen in sommige gevallen wat sneller doorslapen zonder voeding in de nacht. Dit heeft te maken met dat de dagvoedingen dan wat meer en sneller gestructureerd zijn, waardoor de slaap ‘s nachts minder snel verstoord wordt vanwege een voeding. Natuurlijk is dit wisselend per kind. Pasgeboren baby’s hebben soms 3 keer per nacht een voeding nodig. Zeker in de eerste weken kan het zijn dat je jouw baby elke 3-4 uur moet voeden. Honger is de eerste maanden dus een hele normale reden, waarom jouw kindje ‘s nachts wakker wordt. Wil je weten vanaf wanneer je nachtvoedingen kunt afbouwen? Je leest het in deze blog.

Reden 2: Slaapassociaties.

Slaapassociaties verwijzen naar de handelingen die jij doet om je kindje in slaap te krijgen. Deze gewoonten ontstaan meestal tussen de leeftijd van 3-4 maanden. Als jouw kindje een afhankelijke slaapassociatie nodig heeft om in slaap te vallen en door te slapen, kan het zijn dat hij/zij wakker wordt aan het einde van een slaapcyclus, in de verwachting dat jij deze handeling herhaalt om opnieuw in slaap te komen. Met slaaptraining kunnen we deze slaapassociaties veranderen, zodat we deze reden van vaak wakker worden kunnen voorkomen.

Reden 3: Temperatuur.

De temperatuur in de slaapkamer is te warm of te koud. Ook dit kan een reden zijn waarom jouw kindje ‘s nachts wakker wordt. Nu de lente/zomer dichterbij komt, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je kindje het niet te warm heeft. In de herfst/winter is het goed om te letten dat jouw kindje het niet koud heeft. Veel kindjes die het koud hebben worden rond de klok van 3:00/4:00 uur wakker, omdat dit het moment is waarop jouw kindje de grootste daling heeft in lichaamstemperatuur. Controleer de temperatuur in de slaapkamer en de slaapzak van je kindje. De vierseizoenen slaapzakken zijn vaak ideaal.

Reden 4: Slaapregressies.

Slaapregressies kunnen ook een reden zijn waarom jouw kindje ‘s nachts niet doorslaapt. De eerste maanden van het leven van je kindje komen er verschillende slaapregressies voor. Deze regressies vinden plaats, wanneer kindjes gedurende de dag nieuwe vaardigheden leert of op het punt staan een ontwikkelingsmijlpaal te bereiken. Hierdoor verandert de slaapbehoefte van je kind. Het zijn mentale- en/of fysieke ontwikkelingen die de slaap kunnen verstoren. Baby’s die vanaf de geboorte goede slaapgewoonten hebben aangeleerd, zullen minder achteruitgang in slaap ervaren tijdens slaapregressies vergeleken met baby’s die al vermoeid zijn of afhankelijk zijn van slaapassociaties om in slaap te vallen.

Reden 5: Lichte kamer.

Vanuit de baarmoeder heeft jouw baby nog een stoot melatonine meegekregen. Dit is rond de leeftijd van 3 weken uitgewerkt. Je kunt nu merken, dat je baby meer alert is dan de weken hiervoor. Een donkere kamer is vanaf dan belangrijk om de aanmaak van melatonine te stimuleren, omdat het slaaphormoon bijdraagt aan het in- en doorslapen. Bovendien stimuleert een donkere omgeving dat je baby zich makkelijker kan overgeven aan slaap. Zorg voor goede verduisterende gordijnen of rolluiken.

Reden 6: Oververmoeid.

Als je baby overdag niet goed slaapt, kan hij/zij uitgeput zijn bij bedtijd. Hierdoor wordt het veel lastiger voor je baby om in slaap te vallen bij bedtijd en in slaap te blijven. Oververmoeide baby’s komen namelijk minder goed in de diepe slaapfase, waardoor ze sneller wakker worden. Oververmoeidheid leidt tot het vrijkomen van stresshormonen, waardoor het voor baby’s moeilijker wordt om te slapen. Je kunt de nachten van je baby verbeteren door overdag aan een slaapritme te werken. Houd hierbij de wakkertijden in de gaten, zodat je je baby niet te vroeg en niet te laat in bed legt voor een dutje. Dit vergroot de kans dat jouw kindje een goed en lang dutje kan doen.

 Reden 7: Niet moe genoeg.

Je kindje is niet moe genoeg om de hele nacht door te slapen. Het kan frustrerend zijn als je baby overdag (te) veel slaapt tijdens dutjes en vervolgens de halve nacht wakker blijft. Om dit te voorkomen, kun je proberen de dutjes overdag geleidelijk terug te brengen tot een geschikte lengte, gebaseerd op de leeftijd en slaapbehoefte van je kindje. Hiermee creëer je een dag- en nachtritme. Dit kan helpen bij het reguleren van hun slaappatroon en leiden tot meer rustgevende nachten voor zowel jou als voor je baby.

Reden 8: Reflux.

Grote kans dat je gebroken nachten ervaart als jouw baby reflux heeft. Er zijn verzachtende hulpmiddelen om het je baby zo comfortabel mogelijk te maken, maar het is vooral belangrijk om je baby te helpen in slaap te komen, zodat hij/zij niet al te moe wordt. Reflux en de pijn die het met zich mee kan brengen, wordt vaak – onterecht – onderschat. Bij reflux denk je waarschijnlijk meteen aan spugen, maar er zijn 2 soorten reflux: normale reflux en verborgen reflux. Bij verborgen reflux spuugt je baby niet of nauwelijks. Het opkomende maagzuur slikt je baby juist weer in, wat het extra pijnlijk maakt, omdat het zuur dan 2 keer langs de slokdarm gaat. Onbehandelde reflux kan voor problemen zorgen tijdens het geven van een voeding en ook tijdens het slapen. Je kunt je wel voorstellen, dat een baby met veel pijn niet lekker kan slapen. Hoeveel rust en ritme je ook brengt in de dag, niets werkt omdat je baby pijn heeft. Als je (verborgen) reflux vermoedt, aarzel dan niet om contact op te nemen met je huisarts.

Reden 9: Je kindje is ziek.

Als je kindje verkouden is en niet goed eet/drinkt, kan hij/zij ‘s nachts vaker wakker worden. Ziek zijn verstoord de slaap. Hetzelfde geldt voor buikgriep of een andere vorm van ongemak. Dit heeft invloed op de slaap van je kind. Ik raad aan om tijd met je kindje door te brengen als hij/zij ziek is. Lekker veel knuffelen en nabijheid als je baby zich niet lekker voelt. Zodra het je kindje weer beter is, is de kans groot dat de nachten weer worden doorgeslapen.

 Reden 10: Vieze luier.

Een vieze luier en doorlekken kan de slaap van je kindje ook verstoren. Om het lekken van een luier te voorkomen is het aan te raden om een ​​luier van een goed merk en eventueel een maatje groter te gebruiken ‘s nachts. Te strakke rompers zijn vaak de oorzaak van het lekken. Controleer dus vooral of de luier voldoende ruimte heeft om uit te zetten in de romper. Als jouw kindje een buikslaper is, kan het een goede optie zijn om de luier achterstevoren aan te doen. Op deze manier komt het hoogste stuk bij de buik en zit dus het meest absorberende gedeelte aan de goede kant.

Klaar om aan de slag te gaan voor meer nachtslaap? Sluit je aan bij de ouders die samen met mij aan de slag zijn gegaan met het verbeteren van de slaap van hun kindje. Tijdens een slaaptraject maak ik een persoonlijk plan voor de behoeften van jouw gezin. Ik help met liefde!

Liefs, Marijke

Deel dit artikel

Lees meer blogs

13 april 2024

Droomvoeding geven

11 april 2024

Deelvoedingen

19 maart 2024

Slaaptraining peuters en kleuters