4 maanden slaapregressie
Rond de leeftijd van 4 maanden is het eerste moment, waarbij het slaappatroon en het slaapgedrag van je baby merkbaar verandert. Dit wordt de 4 maanden slaapregressie genoemd. Waar je baby de eerste maanden makkelijk en lang sliep, doet je baby ineens korte dutjes en is hij vaker wakker in de nacht. Wat is de 4 maanden slaapregressie precies? Hoe kun je je baby helpen tijdens deze verandering? Ik leg het je uit in deze blog.
Wat is de 4 maanden slaapregressie
De 4 maanden slaapregressie is een normale en wenselijke ontwikkeling waar alle baby’s mee te maken krijgen. De 4 maanden slaapregressie vindt plaats rond de leeftijd van 3-5 maanden. Niet alle baby’s ontwikkelen zich exact op hetzelfde moment. In feite betekent deze ontwikkeling een verandering in het slaappatroon van je baby. Het is een vooruitgang als het gaat om de ontwikkeling van je baby. Het betekent alleen een achteruitgang op het gebied van de slaap van je baby. En daarom ook vaak de slaap van het hele gezin.
Naast de verandering in het slaappatroon vindt er tijdens de 4 maanden slaapregressie ook een fysieke ontwikkeling plaats. Je baby is rond deze leeftijd druk bezig met (om)rollen. Al deze ontwikkelingen kosten energie en hebben daarom een impact op de slaap van je baby.
Slaapcyclus baby
Tijdens de 4 maanden slaapregressie, wordt de slaap van je baby meer volwassen. Pasgeboren baby’s kennen twee fases binnen de slaapcyclus: diepe slaap en actieve slaap. Hiervan slaapt je baby ongeveer 50% van de tijd in de diepe slaap en de andere 50% van de tijd in actieve slaap. Rond de leeftijd van 4 maanden vindt er een permanente verandering plaats in deze slaapcyclus. Door deze slaapontwikkeling slaapt je baby niet meer in twee fases, maar in vijf fases.
De meeste ouders merken verschil in de eerste fase: het in slaap vallen. En ook in de vijfde fase: het ontwaken uit de slaapcyclus. Als jouw baby tijdens het in slaap vallen een slaapassociatie heeft – zoals in slaap wiegen, voeden, vasthouden – en jouw baby ontwaakt uit een slaapcycli, dan is deze slaapassociatie niet meer aanwezig. In plaats van kort even wakker worden en weer in slaap te vallen, zullen veel baby’s volledig wakker worden en (huilend) op zoek gaan naar deze slaapassociatie. Je baby heeft het nodig om opnieuw in slaap gewiegd of gevoed te worden. Dit is een mooi moment om te beginnen met oefenen van zelfstandig in slaap vallen.
Je kunt nu met 4 maanden gaan merken, dat je baby steeds vaker slaapt in blokjes van 45 minuten. Het is 100% normaal dat je baby dutjes doet van drie kwartier. Dit is namelijk een volledige slaapcyclus voor een baby. Je baby heeft ongeveer 15-20 minuten nodig om van de lichte slaap naar diepe slaap te gaan. Deze diepe slaap is meer dan 25 minuten later. Als jouw baby langer dan 45 minuten slaapt, kan hij meer dan één slaapcycli verbinden. Iets waar veel ouders van dromen.
De slaapcyclus maakt in de nacht ook een verandering door. De eerste 3 maanden zijn de slaapcycli van je baby ongeveer 4-6 uur lang. Je pasgeboren baby sliep waarschijnlijk een lange ruk, kreeg een voeding en sliep vervolgens nog eens 4-6 uur. Door de verandering in het slaapritme verandert het nachtelijke slaappatroon naar 2-4 uur. Veel baby’s worden daarom rond deze leeftijd plotseling vaker wakker in de nacht. Aan het einde van elke slaapcyclus heeft elke baby dus een kort ‘wakker’ moment. Je baby is zich nu steeds meer bewust van de slaapomgeving en gaat ‘controleren’ of alles nog hetzelfde en veilig is. Ook nu geldt, dat als je baby altijd hulp krijgt bij het in slaap vallen, je baby volledig wakker wordt en op zoek gaat naar deze slaapassociatie. Dit is namelijk de manier hoe je baby in slaap kan vallen.
Belangrijk om te weten, dat volwassenen na het afronden van een slaapcyclus ook even wakker worden. Vaak gaat dit onbewust. We draaien ons om, leggen ons kussen recht en slapen weer verder. Bij baby’s is dit niet anders. Zij moeten alleen nog leren om de slaapcycli te verbinden.
Hoe herken je 4 maanden slaapregressie
Je kunt merken dat je baby vaker moe of oververmoeid is. Dit komt door de verandering in de lengte van de slaapcyclus en vaak door korte dutjes overdag en/of vaker wakker in de nacht. Een uitgeruste baby zal gedeeltelijk ontwaken, misschien even mopperen, gemakkelijk in een lichte slaapfase terechtkomen en vervolgens terug in een diepe slaap komen. Een oververmoeide baby of een baby die in slaap valt met een slaapassociatie, kan zichzelf niet kalmeren of verder slapen. Je baby zal volledig wakker worden wanneer de lichte slaapfase wordt bereikt en vragen/huilen om hulp.
Signalen 4 maanden slaapregressie
- Verandering van het slaappatroon.
- Verandering in het slaapritme.
- Korte dutjes van 45 minuten.
- Hazenslaapjes van 20-30 minuten.
- Moeite om in slaap te vallen.
- Vaker wakker in de nacht.
- Oververmoeidheid.
- Omrollen en actief (in de nacht).
- Meer of minder hongerbehoefte.
- Huileriger of hangeriger dan voorheen.
Je baby helpen tijdens 4 maanden slaapregressie
Aangezien de slaapregressie van 4 maanden geen tijdelijke ontwikkeling is, maar een permanente verandering in de slaapontwikkeling van je baby, kun je niet afwachten tot het voorbij is. Met oefening en hulp kun je je baby wel helpen weer beter te slapen. Hoe kun je je baby ondersteunen tijdens de 4 maanden slaapregressie? Ik geef je hieronder een aantal tips.
Slaapomgeving:
Zorg ervoor, dat de slaapomgeving bevorderlijk is voor een goed dutje en een lange nachtrust. Maak de kamer pikdonker, zodat je baby melatonine kan aanmaken. Als de slaapomgeving zo min mogelijk zal afleiden, is de kans groter dat je baby na 45 minuten verder kan slapen.
Wakkertijd:
Zorg ervoor, dat je baby een wakkertijd heeft passend bij de leeftijd. Hierdoor zal je baby minder snel oververmoeid of ondervermoeid naar bed gaan. Een baby van 4 maanden heeft gemiddeld een wakkertijd van 2 uur. Door een natuurlijk slaapritme te volgen, kun je de slaap op een positieve manier ondersteunen. Wil je weten wat een passend slaapschema is voor jouw baby? Overweeg dan een slaapconsult te boeken.
Routine:
Baby’s gedijen doorgaans goed op voorspelbaarheid en routines. Zorg dat je een herkenbaar ritme creëert van slapen, voeden, spelen en weer slapen. Je baby gaat deze routines herkennen en weet daardoor beter waar hij aan toe is. Dit geeft rust en houvast. Hetzelfde geldt voor het creëren van een consistent bedtijdritueel voor elk slaapje. Dit helpt je baby voor te bereiden dat er een slaapmoment aankomt en kan onrust voor bedtijd verminderen.
Slaapassociaties:
Dit is het moment om te investeren in behulpzame en onafhankelijke slaapassociaties. Maak gebruik van white noise om omgevingsgeluiden te maskeren. Ook de slaapzak en de speen kunnen je baby ook helpen om makkelijker in slaap te vallen en om de slaapcycli te verbinden.
Zelfstandig slapen:
Als bovenstaande punten op orde zijn, kun je kijken of je baby behoefte heeft aan zelf leren (door)slapen. Als je baby er altijd op kan vertrouwen, dat jij hem in slaap wiegt of in slaap voedt, zal je baby deze slaapassociatie zoeken als de slaapcyclus is afgerond. Je baby heeft dit dan weer nodig om verder te kunnen slapen. Als jullie eraan toe zijn, is een mooi eerste doel om je baby te leren zelf in slaap te vallen aan het begin van een dutje en bedtijd. Het opnieuw in slaap vallen na een kort dutje of in de nacht is pas de tweede stap. Je kunt zowel fysiek als emotioneel aanwezig zijn en op je baby reageren in deze onrustige tijd. Er zijn verschillende manieren om je baby te leren zelf te slapen. Kies altijd voor een slaapmethode waar jij je comfortabel bij voelt. Kom je er niet uit? Overweeg dan een slaappakket, zodat we samen een plan maken die past bij jullie persoonlijke situatie.
Hazenslaapjes tijdens 4 maanden slaapregressie
Wanneer baby’s steeds korte dutjes doen en ‘s nachts vaak wakker worden door de veranderingen tijdens de 4 maanden slaapregressie, veroorzaakt deze onderbroken slaap een toename aan slaapschuld. Het gevolg is, dat je baby nog kortere dutjes gaat doen. Dit zijn de veel voorkomende hazenslaapjes van vaak 20-30 minuten per dutje.
Als je dit stadium hebt bereikt en je baby wordt steeds vermoeider, raad ik aan om een aantal dagen geassisteerde dutjes te doen om deze slaapschuld te boven te komen. Wandel veel met je baby, gebruik de draagzak of kinderwagen om korte dutjes zoveel mogelijk te verlengen. Doe datgene wat nodig is om je baby langere en meer herstellende dutjes te doen. Zodra dit lukt en je baby is niet meer oververmoeid, kun je werken aan slapen in eigen bed. Op deze leeftijd is het een kwestie van veel oefenen. Het vergt tijd, vraagt geduld en het hoeft niet allemaal in een keer goed te gaan.
Slaapassociaties kan je afbouwen door middel van slaapcoaching. Tijdens slaapcoaching creëer je een fijne routine overdag die past bij de leeftijd van je baby. Met een goed slaapritme ontstaat er balans, doordat de slaapschuld goed verdeeld wordt over verschillende dutjes. Hierdoor is je baby moe genoeg voor een goede en herstellende nacht, maar niet oververmoeid. Ook leer je je baby zelfstandig in slaap te vallen tijdens dutjes en bij bedtijd. Dit houdt in dat je je baby in bed legt en de vaardigheid leert om in slaap te vallen zonder afhankelijk te zijn van jouw hulp.
Kies een manier die bij jouw baby en opvoedstijl past. Alleen als jij er klaar voor bent. Wil jij de slaap van je baby verbeteren? Boek gratis een kennismakingsgesprek van 15 minuten om de mogelijkheden te bespreken of boek direct één van de pakketten.
Liefs, Marijke