Droomvoeding geven

Droomvoeding geven

Wat is een droomvoeding. Wanneer kun je een droomvoeding geven aan je baby en wat is een goed moment om te stoppen? Het doel van een droomvoeding is, dat je baby wat langer doorslaapt tot de eerstvolgende voeding. Maar werkt dit voor alle baby’s? In deze blog geef ik je alle do’s en dont’s mee over het geven van droomvoedingen.

Wat is een droomvoeding

Een droomvoeding is een voeding die je aan je (half) slapende baby geeft, vlak voordat je zelf naar bed gaat. Je geeft de droomvoeding meestal rond 22.00-23.00 uur. Je baby slaapt dus nog (half) en door de zuigreflex gaat je baby automatisch drinken. Een droomvoeding wordt dus altijd geïntroduceerd door de ouder en niet door de honger van je baby. De gedachten hierachter is, dat je baby na deze voeding een langere tijd gaat slapen en jij dus automatisch ook. Verwar een droomvoeding dus niet met een voeding die je wakker geeft.

Baby wakker maken voor droomvoeding

Zoals hierboven al gezegd, is het niet de bedoeling dat je je baby wakker maakt voor de droomvoeding. Het is juist de bedoeling dat je baby nog (half) slaapt. Houd de kamer dus rustig, donker en zorg voor zo min mogelijk interactie. Je baby gaat automatisch drinken door de zuigreflex en als de voeding klaar is, leg je je baby heel voorzichtig terug in bed. Als je flesvoeding geeft, kun je zelfs proberen om dit vanuit het bed te geven. Je hoeft je baby dan niet op te pakken, waardoor de kans nog groter is dat hij of zij verder slaapt. Blijf na de voeding altijd even bij je baby om te controleren wat er gebeurt en of de voeding niet wordt uitgespuugd.

Wanneer je baby een droomvoeding geven

Als je een droomvoeding wilt proberen, raad ik aan om hiermee te starten rond de leeftijd van 3-4 maanden. Op deze leeftijd heeft je baby al meer een dag- en nachtritme, je baby heeft waarschijnlijk de laatste voeding gehad rond 18:00-19:00 uur en veel kindjes kunnen op deze leeftijd al wat langer slapen in de nacht. Probeer het minimaal een week lang, voordat je de conclusie trekt of de droomvoeding effect heeft of niet.

Stoppen met droomvoeding

Na de leeftijd van 6 maanden is het advies om te stoppen met een droomvoeding. Op deze leeftijd kunnen veel baby’s al wat langer doorslapen zonder nachtvoeding, waardoor de droomvoeding juist de diepe slaap verstoren. Hierdoor kan je baby juist vaker wakker worden in de nacht en dat willen we natuurlijk voorkomen.

Ook bij baby’s met reflux kan een droomvoeding werken, maar dit is afhankelijk van het kindje, hoeveel last je kindje heeft van de reflux, het teruggeven van de voeding en of je kindje wel of niet wakker wordt bij het rechtop houden. Als je baby reflux heeft is het namelijk verstandig om de voeding niet liggend te geven, maar even rechtop te houden zodat de voeding kan zakken. Je kunt het dus proberen, maar stop met de droomvoeding als het niet werkt voor jouw kindje.

Een droomvoeding lijkt een mooie optie en dat is het ook als het werkt voor je baby. Helaas werkt een droomvoeding zeker niet voor alle baby’s. Sommige kindjes worden na de droomvoeding toch wakker of zelfs vaker wakker in de nacht. Ook op de leeftijd van 3-4 maanden oud. Als dit bij jou het geval is, zou ik ook stoppen met het geven van de droomvoeding.

De één zweert erbij en andere ouders en/of baby’s vinden het juist niet fijn. Het belangrijkste is dat je kijkt naar wat werkt voor jou en je baby. Hoe je baby reageert op de droomvoeding is niet van te voren te voorspellen. Je kunt er alleen achter komen als je het uitprobeert en het een paar nachten de kans geeft. Net als veel andere opvoedingskeuzes, is het geven van een droomvoeding een persoonlijke keuze die wat mij betreft alleen kan worden genomen door de ouders. Doe dus vooral waar jij je goed bij voelt en wat werkt binnen jouw gezin.

Heb je behoefte aan advies over het geven van nachtvoedingen? Wil je de nachtvoedingen afbouwen, maar weet je niet goed hoe je dat het beste kunt doen? In mijn slaaptrajecten maak ik zo’n plan op maat. Of je wilt werken aan het afbouwen van één of meerdere nachtvoeding, meer ritme, langere dutjes of langer uitslapen in de ochtend. Het kan! Wil je graag met zelfvertrouwen de nachtvoeding afbouwen? Ik help je stap voor stap om jouw doelen te behalen en de slaap van je kindje te verbeteren.

Liefs, Marijke

Deel dit artikel

Lees meer blogs

22 augustus 2024

Middagdutje langer maken

20 augustus 2024

Overgang 1 naar geen dutje

18 augustus 2024

Overgang 2 naar 1 dutje