Huilen tijdens slaaptraining
Het huilen van je kind (tijdens slaaptraining) is een veel besproken onderwerp onder ouders. Waar doe je wel of juist niet goed aan? Mag je kind soms even huilen en hoe lang? In deze blog vertel ik je meer over het huilen tijdens slaaptraining. Wat kun je verwachten qua huilen als je begint met slaaptraining.
Huilen tijdens slaaptraining
Ik zal maar meteen met de deur in huis vallen. Bij de meeste slaaptrainingen wordt er gehuild. En waarom dat is? Omdat je het slaappatroon en slaapgedrag van je kindje gaat veranderen. Je kind leert een nieuwe manier van in slaap vallen en is daar (de eerste dagen) van in de war, gefrustreerd en boos. Vanwege dit onbegrip gaat je kindje huilen. Dit zijn tranen uit frustratie en weerstand. Je kind verwacht namelijk iets – datgene wat je altijd deed, zoals in slaap wiegen, voeden, zingen, aaien of samen slapen – en dit ga je juist doorbreken tijdens de slaaptraining. Dit doe je, omdat je kind ook zonder die afhankelijkheid kan leren slapen.
Dat deze verandering even wennen is, is niet meer dan logisch. In de meeste gevallen gaan kinderen huilen om hun ongenoegen kenbaar te maken. Je kind weet simpelweg nog niet hoe het moet, zonder deze hulp. Het is belangrijk om te onthouden dat ze tranen tijdelijk zijn. Totdat jouw kind het onder de knie heeft.
Huilen bij slaapmethodes
Er zijn 100 manieren om je kindje te leren slapen. Je kunt dit doen door een slaapmethode te kiezen, waarbij je continue bij je kindje in de kamer aanwezig bent. Je blijft in de kamer, totdat je kindje in slaap valt. Een andere manier is om je kind in kleine intervallen de ruimte te geven om zelf zijn of haar draai te vinden. Je bent bij je kindje om troost te bieden en geeft vervolgens kort wat tijd en ruimte door de kamer te verlaten.
Welke slaapmethode je ook kiest, er zullen – in meerdere of mindere mate – tranen vallen. Ik zal niet beweren dat slaaptraining volledig zonder huilen kan. Een leven zonder tranen bestaat niet! Grote kans dat je kindje op dit moment ook huilt. Je kind slaapt niet, ondanks het in slaap wiegen of voeden. Het werkt niet meer en je trekt van alles uit de kast. Als je een slaapmethode gaat gebruiken, ga je aan de slag met verandering van gedrag. Dit zorgt – heel begrijpelijk – ook voor tranen. Het is niet realistisch om van je kindje te verwachten dat het zonder te huilen een gewoonte gaat ontwennen én tegelijkertijd een nieuwe vaardigheid gaat aanleren. Zeker als een gewoonte al weken of zelfs maandenlang bestaat.
Als je werkt met de slaapmethode trek je je betrokkenheid geleidelijk terug en laat je je kind gaandeweg meer zelf doen. Net zoals tijdens het leren lopen of fietsen. Eerst neem je je kind bij de hand en leer je dat hij of zij veilig is om steeds meer zelf te doen. Vervolgens laat je steeds meer los, totdat je kindje het zelf kan! Je komt niet tussenbeide om het proces vóór je kind te doen of de vaardigheid vóór je kind te leren. Dit zou namelijk niet werken. Je kunt de vaardigheden fietsen, praten of lopen ook niet vóór je kind leren. Je kunt je kind wel ondersteunen en de ruimte geven om dit zelf te leren en te blijven oefenen. Hetzelfde geldt voor slapen. Ik heb keer op keer gezien dat dit een belangrijk (al dan niet het belangrijkste) onderdeel is van het behalen van vooruitgang tijdens slaaptraining.
Gecontroleerd huilen
Bij sommige ouders heerst de gedachten dat het toepassen van een zachte slaapmethode, waarbij je de kamer niet verlaat, betekent dat je kindje niet huilt en dat er überhaupt niet gehuild wordt. In de meeste gevallen is dit helemaal niet waar. Sommige kinderen huilen juist meer, omdat een in-de-slaapkamer methode nogal stimulerend is voor een kind of heel verwarrend. Je kind verwacht daardoor de de ouder alsnog gaat oppakken, wiegen of in slaap voeden. Je bent tenslotte aanwezig, maar dat patroon ga je waarschijnlijk juist (geleidelijk) doorbreken. Hierdoor kan voor sommige gevoelige of temperamentvolle kinderen het leerproces vertragen of stagneren, omdat de ouder continue aanwezig blijft.
Er zijn genoeg kindjes die juist baat hebben bij wat ruimte. Simpelweg, omdat sommige kindjes niet tot ontspanning kunnen komen in continue aanwezigheid van een ouder. Deze kindjes blijven alert bij andere methodes en vallen daardoor niet in slaap. Deze methode kan ook goed passen, als andere methodes niet goed werken voor je kind. Of voor ouders die last hebben van mentale- en/of fysieke problemen. Deze slaapmethode kan dan voor snel resultaat zorgen en daar is in sommige situaties het hele gezin bij gebaat.
Een gecontroleerd huilen methode adviseer ik om onder begeleiding te doen, waarbij een grondige analyse is gedaan van jouw situatie. Je wilt het liefst de slaapbasis, voeding en het ritme volledig onder de loep hebben genomen, voordat je de slaapmethode toepast.
Wat jammer is, is dat er een taboe heerst rondom de gecontroleerd laten huilen methode. Ik zal niet beweren dat het voor elk kindje, ouder en situatie geschikt is. Net zoals de andere methodes niet geschikt zijn voor iedereen. Laten we elkaar alleen geen angst aanpraten. Dat is zo zonde. Er zijn genoeg ouders geholpen met deze methode, omdat het soms beter en rustiger werkt dan met een in-de-slaapkamer methode. Maatwerk is het belangrijkste, omdat er niet één methode die voor ieder kind werkt. Gecontroleerd laten huilen is één manier en één methode. Je hoeft deze methode niet te gebruiken, maar voel je ook niet schuldig als dit wél voor jou werkt. Voor ieder wat wils. Er zijn bij mij allerlei slaapmethodes waar je uit kunt kiezen als je een slaaptraject aangaat.
In de praktijk zie ik, dat kinderen met elke slaapmethode huilen vanwege de verandering waar ze aan moeten wennen. Er zijn verschillende slaapmethodes om dit tijdelijke verdriet op te vangen. Jij mag kiezen of je dit in de slaapkamer wilt oplossen of dat je de slaapkamer zo nu en dan kort even verlaat, om je kindje even ruimte te geven. Vervolgens keer je weer terug om gerust te stellen. We reageren namelijk altijd.
Zoals ik al zei, is er in sommige situaties meer haast geboden en als je dit super zacht wilt doen, dan kost dat tijd. Haast (nacht)rust kan er zijn vanwege een (postnatale) depressie, burn-out klachten, oververmoeidheidsklachten, concentratieproblemen e.d. bij een ouder. Niet elke situatie vraagt om dezelfde aanpak en ook niet elk kindje heeft hetzelfde temperament. Zelfs met de meest zachte benadering, kunnen kinderen huilen vanwege de verandering die je aanbrengt. Doe waar jij je goed bij voelt en wat past binnen jouw gezin. Er is geen ‘beste’ manier.
Baby laten huilen
Je weet nu meer over het gecontroleerd laten huilen, waarbij we altijd reageren op een kind en ook altijd terugkomen. Deze manier wordt nog weleens in verwarring gebracht met de laten-uithuilen-methode. Vroeger werd geadviseerd om de ‘Cry it Out’ methode te gebruiken. Een slaapmethode van Marc Weissbluth. Uit een aantal onderzoeken blijkt dat dit ‘laten uithuilen’ schadelijk is voor jonge kinderen. Als je deze methode gebruikt, dan laat je je kindje net zolang uithuilen, totdat hij of zij uit zichzelf stopt en (hoogstwaarschijnlijk) slaapt. Dit was vroeger een veel gebruikte manier om een kind te laten slapen.
Tegenwoordig is er veel meer kennis over baby- en kinderslaap en weten we dat er andere effectieve methodes zijn, waarbij je jouw kindje zelfstandig kunt leren slapen. Zelf werk ik dan ook niet met deze ‘Cry it Out’ methode, omdat de praktijk leert dat het niet nodig is. Alle andere methodes werken namelijk ook en gaan gepaard met minder tranen. De tranen die wél vallen vang jij als ouder op met de gekozen slaapmethode. Hiermee stel je je kindje gerust.
Is huilen schadelijk
Is huilen schadelijk? Een onderwerp dat veel ouders onzeker maakt. Niet elk huilen van je kind is schadelijk. Dat zou mooi zijn, want dan zouden we vroeger allemaal veel schade hebben opgelopen. Je kindje zal namelijk nog veel tranen laten in het leven. De onderzoeken die gaan over schadelijkheid van het huilen tijdens slaaptraining, gaan voornamelijk over de eerder besproken ‘Cry it Out’ methode van Marc Weissbluth, waarbij je als ouder de kamer verlaat en niet meer reageert op je kind, totdat het stopt met huilen.
Of je kindje veel, lang, kort of weinig huilt tijdens de slaaptraining hangt samen met het temperament van je kind, welke slaapmethode je kiest, hoe lang het slaapprobleem al bestaat en ook of jij consistent bent. Als jij 2 dagen het patroon van in slaap wiegen doorbreekt door hiermee te stoppen en de slaapmethode toepast. Op dag 3 ga je je kindje toch weer in slaap wiegen. Dan doe je je pogingen van de dagen ervoor teniet en duurt het leerproces (en daarmee de tranen) langer. Je kind moet namelijk opnieuw door het patroon en dat werkt niet. Mijn tip is dus om consistent te zijn in je aanpak. Dit is de weg naar de minste tranen.
We kunnen vooraf niet helemaal voorspellen hoe je kindje reageert als je de afhankelijke slaapassociaties weghaalt, maar het is oké als je kindje gevoelens wilt uiten. Deze mogen er zijn. Jij kiest hoe je dit als liefdevolle ouder opvangt. In mijn slaaptrajecten kijk ik altijd samen met de ouders naar het kind en de situatie. Wat is goed voor jullie en jouw kind op dit moment. Op deze manier kan ik altijd advies geven op maat en doe jij iets waar je je goed bij voelt.
Baby mag huilen
Mag je kindje soms even kort huilen of grijp je direct in? Als je weet waarom je kindje huilt, kun je hier op reageren. Huilen heeft namelijk een functie en voor jonge baby’s is huilen het enige communicatiemiddel dat ze hebben. Peuters en kleuters kunnen daarentegen ook huilen om iets voor elkaar te krijgen. Huilen is iets natuurlijks en heeft o.a. als functie om te ontladen en ventileren. Net als de emotie boos zijn, kun je je kindje leren dat deze emotie er mag zijn. Kinderen moeten namelijk nog leren om hun emoties te reguleren. Kinderen huilen ook als je een truitje over het hoofd trekt, als het ze niet zint als je de mond afveegt na een groentehapje of tijdens het wassen onder de douche. Hierin heeft huilen een functie om te ventileren.
Vaak worstelen ouders met hun eigen gevoel tijdens slaapcoaching. Misschien ben je bang dat je beslissing verkeerd is of dat het schadelijk is in de hechting van je kind. Als je worstelt met je beslissing om te starten met een slaapmethode ben ik er zeker van, dat het geen makkelijke beslissing voor je is. Kinderen en gezinnen hebben slaap nodig, niet alleen uit luxe, maar omdat het een biologische noodzaak is. Onderschat de impact van slaapgebrek niet op jezelf en je kind. Slaapcoaching kan er juist voor zorgen dat je balans terugkrijgt en jij je weer evenwichtig voelt. Wanneer je zelf uitgerust, vrolijk en energiek bent, ontstaat er meer ruimte om verbinding te krijgen met je kind.
Laten we elkaar geen angst aanpraten als een kindje eventjes huilt. Huilen is namelijk ook gezond, het lucht op en hoort er soms (heel even) bij! Tijdens het slaaptraject bespreken we altijd één of meerdere opties. Het gecontroleerd laten huilen is bij mij nooit verplicht. Er zijn allerlei methodes en manieren om je kindje te leren slapen. Jij beslist welke methode het beste past bij jouw gezin, opvoedstijl en kindje. Wil je meer weten over mijn slaaptrajecten en de methodes die ik gebruik? Plan dan een gratis kennismakingsgesprek in.
Liefs, Marijke