Dutjes afbouwen

Dutjes afbouwen

Het volgen van een ritme kan ervoor zorgen, dat je baby beter gaat slapen. Een slaapritme aanhouden, helpt je baby om niet oververmoeid te raken. Hierdoor help je je baby om makkelijker in slaap te kunnen vallen en ook langer door te slapen tijdens dutjes. De indeling van de dutjes kunnen veel invloed hebben op het slapen van je kindje. Hoe ouder je kindje wordt, hoe minder slaap er nodig is. Wanneer is het tijd om een dutje af te bouwen en hoe kun je deze overgang soepel laten verlopen? In deze blog vertel ik je alles over het afbouwen van dutjes. Lees je mee?

Dutjes

Dutjes zijn heel belangrijk om ervoor te zorgen dat je kindje een goede balans heeft in de dag. Zou je kindje geen dutjes doen, dan wordt de slaapdruk veel te hoog voor de nacht. Hierdoor kan oververmoeidheid ontstaan. Te veel slaap overdag, kan juist weer zorgen voor een te lage slaapdruk, waardoor je kindje niet goed kan in- en doorslapen ‘s nachts. Dutjes zijn dus een belangrijk onderdeel in het creëren van een fijne slaapbasis en een slaapritme.

Naarmate je kindje ouder wordt, is er steeds minder behoefte om overdag te slapen. Je baby kan steeds langer wakker zijn tussen het slapen door. De overgang van dutjes en het afbouwen hiervan kan soms best een uitdaging zijn. Het kan lastig zijn om te bepalen wanneer het tijd is om het dutje te laten vallen. Wanneer is je baby toe aan een dutje minder? Als je overweegt om een dutje uit het slaapritme te halen, vraag je je misschien af of je dit meteen moet doen of dat je het beter geleidelijk kunt afbouwen. Laat je je kindje vervolgens de hele tijd wakker zijn of is er een rustmoment nodig? Laten we eerst eens kijken naar de gemiddelde leeftijd waarop kindjes een dutje laten vallen.

Leeftijden dutje afbouwen

Je pasgeboren baby doet waarschijnlijk 4 tot 5 dutjes per dag. Dit kan wisselen van een dutje van 30 minuten tot misschien wel 2 uur.

Rond de leeftijd van 4 maanden doen de meeste kinderen 3 tot 4 dutjes per dag en werk je toe naar een ochtenddutje, middagdutje en namiddagdutje.

Rond de leeftijd van 6-8 maanden vervalt meestal dutje nummer 3: het namiddagdutje. Vanaf deze leeftijd gaat je kindje 2 dutjes per dag doen.

Vervolgens zal er rond de leeftijd van 15-18 maanden opnieuw een overgangsfase zijn, waarbij je kindje overgaat naar 1 dutje per dag. Hierbij vervalt het ochtenddutje en je houdt het middagdutje over.

Als laatste verdwijnt het middagdutje uit de routine. Dit is meestal rond de leeftijd van 2,5-3 jaar. Je kindje heeft nu overdag geen slaap meer nodig.

Als je in een overgangsfase zit van een dutje minder, dan raad ik je aan om een dutje geleidelijk af te bouwen. Dit kun je doen door elke paar dagen – afhankelijk hoeveel tijd je hiervoor wilt nemen – het dutje in te korten. Als dit goed gaat, kun je het dutje laat vallen. Het is belangrijk dat je tijdens deze overgang de bedtijd of het eerstvolgende dutje tijdelijk wat vervroegt of een moment met rustige activiteiten aanbiedt, zodat je kindje kan wennen aan de langere wakkertijd.

Wanneer tijd voor een dutjesovergang

Veel ouders komen op een punt waarop ze het gevoel hebben dat er een fijn slaapritme is. Net nu alles eindelijk een beetje rustig en voorspelbaar wordt, is het ineens tijd voor een dutje minder. Opeens weigert je baby een dutje, slaapt niet meer door en/of wordt je baby vroeg(er) wakker dan gebruikelijk. De indeling van de dutjes, de hoeveelheid slaap tijdens deze dutjes en het aantal dutjes spelen een grote rol in het (door)slapen in de nacht.

Het slaapgedrag van je kindje verandert plotseling. Je vraagt je af wat er aan de hand is? Speelt er een slaapregressie, sprongetje of is er iets anders? Het kan zijn, dat het tijd is om een dutje uit het slaapritme te halen. De meeste baby’s hebben begeleiding nodig om deze overgang te maken. Ik raad aan om dit stapsgewijs te doen, zodat jouw baby kan wennen aan steeds wat minder slaap overdag. Op deze manier gaat het heel natuurlijk.

Signalen herkennen

Er zijn een aantal signalen die aangeven of het tijd is voor minder slaap overdag. Het is fijn om deze signalen te weten. Vooral als je honger, te warme/koude slaapkamer, ziek en zeer, onder- en of oververmoeidheid hebt kunnen uitsluiten. Hieronder de signalen die kunnen aangeven dat het tijd is om een dutje af te bouwen.

Signaal 1

Dutjes gaan plotseling erg moeizaam.

Signaal 2

Kortere dutjes of meer protesteren en weigeren.

Signaal 3

Plotseling wakker in de nacht.

Signaal 4

Plotseling vroeg wakker worden.

Signaal 5

Moeite met in slaap vallen tijdens bedtijd.

Signaal 6

Je kindje bevindt zich in de eerdergenoemde leeftijdscategorieën.

Of je kindje zich bevindt in de eerdergenoemde leeftijdscategorieën is natuurlijk niet alles bepalend. Kijk eerst naar het slaapgedrag, want daaruit kun je het beste opmaken of je kindje toe is aan een dutje minder.

Tijdens de overgangsfases kan het tijdelijk nodig zijn dat je kindje de ene dag het nieuwe aantal dutjes doet en de andere dag het oude aantal dutjes. Een overgang is een geleidelijk proces en het duurt meestal 1 tot enkele weken, voordat je kindje volledig over is op een dutje minder.

Dutje te vroeg afbouwen

Als dutjes te vroeg worden afgebouwd, kun je dit zien aan het (slaap)gedrag van je kind. Je kind is overdag meer hangerig, huilerig, eet/drinkt minder goed, is moe of zelfs oververmoeid. Je kindje is simpelweg te lang wakker voor wat hij/zij aankan. Ook kun je merken dat je kindje ’s nachts ineens vaker wakker wordt, erg onrustig is en/of vroeg wakker wordt in de ochtend. Met name tussen 4:00-6:00 uur. Dit zijn allemaal gevolgen van oververmoeidheid.

Dit is de reden waarom ik adviseer om een dutje geleidelijk af te bouwen en niet van de een op de andere dag uit het slaapritme te halen. De overgang kan dan te groot zijn, waardoor je kindje belangrijke slaapuren mist en vermoeid raakt. Merk je deze signalen op, dan kun je het dutje weer tijdelijk introduceren. Vanaf daar begin je opnieuw met geleidelijk afbouwen.

Dutjes ritme

Heel veel slaapproblemen zijn op te lossen als we samen kijken naar het slaapritme van je kindje overdag. Vaak denken ouders dat als ze een kinderslaapcoach inschakelen er meteen een slaaptraining en slaapmethode aan te pas komt. Soms is dit niet eens nodig. Vanuit mijn ervaring kan ik zeggen, dat heel veel slaapproblemen worden opgelost, simpelweg door het slaapritme overdag aan te passen naar de behoefte van een kind. Dit kunnen kleine of grote veranderingen zijn, maar de indeling van de dag speelt een grote rol in het wel of niet doorslapen van je kindje ’s nachts.

Klaar om aan de slag te gaan met een ritme voor betere dutjes en meer nachtslaap? Volg jij graag wakkertijden of een ritme, maar lijkt het slapen toch niet te lukken? Sluit je aan bij de ouders die samen met mij aan de slag zijn gegaan met het verbeteren van de slaap van hun kindje. Tijdens een slaaptraject maak ik een persoonlijk plan voor de behoeften van jouw gezin.

Ik help je met alle liefde!

Liefs, Marijke

Deel dit artikel

Lees meer blogs

22 augustus 2024

Middagdutje langer maken

20 augustus 2024

Overgang 1 naar geen dutje

18 augustus 2024

Overgang 2 naar 1 dutje