Ritme na de zomervakantie

Ritme na de zomervakantie

De zomervakantie komt weer tot een einde. Tijd om weer in een normaal en ritme te komen na de zomervakantie. Waarschijnlijk ging je kindje later naar bed in de vakantie, dutjes op andere tijdstippen of plekken, hier en daar een ijsje of patatje extra. In de zomervakantie laten veel ouders de touwtjes een beetje los. Een goede manier om je kindje weer voor te bereiden op een ritme en meer regelmaat is door op tijd te beginnen. In deze blog deel ik tips om het ritme weer op te pakken!

Rust, ritme en regelmaat

Het terugkrijgen van je ritme na de zomervakantie begint bij je oude routines weer oppakken. Na de vakantie is het altijd even weer wennen. Dit geldt zowel voor je kindje als voor jou. Je gaat weer naar je werk en misschien gaat je kindje naar school. Het begint bij de de start van de dag. Vaste tijden opstaan, eten en naar bed gaan. Rust, ritme en regelmaat! Schrijf het ritme van je kindje op. Probeer de eerste weken zoveel mogelijk vast te houden aan het ritme dat je gaat volgen, zodat je je kindje de tijd geeft om eraan te wennen. Hieronder een aantal tips.

Tip 1: Ochtendritueel & daglicht
Start de dag op een vast tijdstip. Dit kan dagelijks met 30 minuten een beetje wisselen, maar laat het uitslapen nu achterwege. Door je kindje in de ochtend direct bloot te stellen aan daglicht, ondersteun je de biologische klok. Dit om ritme te krijgen. Maak je kindje elke ochtend rond hetzelfde tijdstip wakker. Geef je kindje een voeding en ga ontbijten. Daarna begin je de dag met een wandelingetje, frisse lucht, daglicht en beweging. De perfecte start van de dag!

Tip 2: Reset de biologische klok
Als je kindje in de zomervakantie gewend is geraakt aan een late bedtijd en meer uitslapen, dan zul je je kindje hierbij moeten helpen om dit terug te draaien. Dit kun je geleidelijk aanpakken, zodat het niet ineens een ommezwaai is. Je begint dus elke ochtend rond hetzelfde tijdstip de dag. Je kunt je kindje steeds iets eerder wakker maken. Vervolgens verschuif je elke avond de bedtijd iets naar voren. Dit kun je elke 2-3 dagen doen met 15 minuten. De biologische klok zal zich langzaam gaan aanpassen naar het nieuwe ritme.

Tip 3: Afspraken
Waarschijnlijk ben je tijdens de vakantie soepeler geweest met regels. Je bent in sommige dingen wat meer flexibel geweest. Nu de zomervakantie voorbij is, is het belangrijk dat je kindje op de hoogte is van de regels thuis. Maak dus duidelijke afspraken met je peuter of kleuter. Je kunt hierbij denken aan schermtijd op de TV of Ipad, speeltijd, eten en drinken en bedtijd.

Peuters en kleuters hebben er nog weleens een handje van om flink te treuzelen. Om je kindje goed voor te bereiden, is het belangrijk om de regels bespreekbaar te maken. Peuters en kleuters begrijpen daardoor beter wat er van ze verwacht wordt. Leg dus uit, dat de bedtijd weer wordt teruggedraaid, waarom dit zo is en dat het belangrijk is dat je kind zich aan de regels houdt.

Tip 4: Voeding
Ritme en regelmaat is op het gebied van slapen belangrijk. Ook voeding speelt hierin een belangrijke rol. Zowel gezonde voeding voor je kind, als eten/drinken op regelmatige tijdstippen. Probeer na de vakantie zoveel mogelijk vaste eetmomenten aan te houden. Ga op een vast tijdstip met het gezin aan tafel zitten en zorg voor voldoende gezonde voedingsstoffen. Voeding kan namelijk een positieve invloed hebben op de slaap van je kindje. Hier schreef ik eerder een blog over.

Tip 5: Bedtijdritueel
Het bedtijdritueel schiet er vaak nog weleens bij in op vakantie. Begin nu weer met het aanhouden van een vast bedtijdritueel. Voor je baby is dit fijn, maar ook voor peuters en kleuters. Dit betekent, dat je elke avond alles in dezelfde volgorde doet. Op deze manier gaat jouw kindje herkennen dat er een slaapmoment aankomt. Het zal de overgang van actief (spelen) naar passief (slapen) gaan soepeler laten verlopen. Zorg ervoor, dat het bedtijdritueel voorspelbaar is. Neem weer de tijd voor rustige activiteiten vlak voor bedtijd en maak de kamer goed donker. Het is het startsignaal dat het tijd is om te gaan slapen.

Het oppakken van het ritme kan een aantal dagen tot enkele weken duren. Neem er rustig de tijd voor, zodat jullie allemaal kunnen wennen. Als de slaapbasis van je kindje goed is, zul je merken dat je weer sneller in het vertrouwde ritme zit. Heb je meer hulp nodig om deze slaapbasis goed te krijgen? Wil je weten wat een goed ritme is, passend bij de leeftijd van je kindje? Plan gerust een afspraak in voor persoonlijk advies. Ik help je met liefde verder. Ook kan mijn slaapgidsen kunnen je helpen om meer rust te creëren en het ritme terug te krijgen.

Liefs, Marijke

Deel dit artikel

Lees meer blogs

13 april 2024

Droomvoeding geven

11 april 2024

Deelvoedingen

23 maart 2024

Mijn baby slaapt niet door