Slapen als je baby ziek is
De winter is in volle gang en de dagen worden steeds korter. Misschien is je kindje ziek of flink verkouden. Ziek, verkouden, koorts en slapen: vaak is dit geen goede combi! Misschien vraag je je af of je baby te veel slaapt nu hij of zij ziek is? Of het lukt je baby juist niet om te slapen. Dat terwijl slapen ontzettend belangrijk is, zeker als je kindje ziek is. Slapen draagt namelijk bij aan het herstel. Ik geef je daarom tips om deze dagen door te komen.
Meer slapen als je baby ziek is
Heeft je kindje nu meer behoefte aan slaap? Misschien 1 of 2 uur per dag? Dit kan echt geen kwaad. Laat je kindje wat extra slapen, vooral als je kindje een flinke griep te pakken heeft of koorts heeft. Van slapen herstel je. Dat geldt voor volwassenen, maar ook voor baby’s en jonge kinderen. Door voldoende rust te nemen en te slapen heeft het lichaam van tijd om te genezen en virussen te bestrijden. Sommige baby’s zullen meer willen slapen als ze ziek zijn. Andere baby’s lukt het juist niet om goed te slapen vanwege alle ongemakken.
Let tijdens de wakkertijden goed op de signalen van je kindje. Is je kindje sneller moe, hangerig of huilerig en is het normaal gesproken over +/- 30 minuten tijd voor een dutje? Leg je kindje dan wat eerder in bed en houd de wakkertijd wat korter. Het heeft weinig zin om je kindje te lang op te houden.
Als je kindje meer behoefte heeft aan slaap, kun je je kindje eerder dan normaal in bed leggen tijdens dutjes en bedtijd. Bijvoorbeeld met +/- 15-30 minuten. Houd daarbij wel steeds in de gaten dat er ’s nachts nog voldoende geslapen wordt. Als het overdag aanbieden van meer slaap tijdens dutjes, de slaap ’s nachts gaat verstoren, kun je ervoor kiezen om je kindje wel op de normale tijden te wekken. Op deze manier zijn de wakkertijden korter, slaapt je kindje meer omdat je je kindje eerder in bed hebt gelegd en houd je tegelijkertijd toch enigszins regelmaat in de dag. Als je kindje ’s nachts goed blijft slapen en overdag meer heeft geslapen dan normaal, dan heeft je kindje deze slaap blijkbaar hard nodig.
Baby laten slapen tijdens ziek zijn
Maak het je kindje zo gemakkelijk en comfortabel mogelijk. Als je zelf ziek bent, ben je ook meer hangerig en lig je waarschijnlijk graag op de bank. Als je baby ziek is, gooi je alles regels overboord. Dit is niet het moment om bezig te zijn met zelfstandig slapen. Slaap is belangrijk als je kindje ziek is en als het nu niet lukt, help je je baby om te kalmeren.
Als je kindje aangeeft meer hulp nodig te hebben, dan doe je datgene wat nodig is. Denk aan: in slaap wiegen, aaien, knuffelen, voeden, de draagzak gebruiken of een dutje op schoot/in je armen laten doen. Peuters of kleuters kunnen het fijn vinden als jij in de kamer blijft (op een stoel of matras), totdat hij in slaap is gevallen.
Je hoeft er niet van te schrikken als het zelfstandig slapen nu ineens niet lukt. Het is heel normaal dat je kindje meer hulp nodig heeft als hij of zij ziek is. Afhankelijke slaapassociaties kun je op elk moment weer afbouwen. Als je kindje al eerder heeft geleerd om zelfstandig te slapen, dan is je kindje dat niet ineens verleerd. Op het moment dat je kindje is herstelt en weer gezond is, kun je weer beginnen met het afbouwen van deze afhankelijke hulp.
Lukt het je kindje nu evengoed om zelfstandig te slapen? Dat is natuurlijk mooi meegenomen! Blijf dan vooral doen wat je altijd al deed. Je hoeft geen veranderingen aan te brengen als je kindje dit niet aangeeft. Kindjes die al hebben geleerd om zelfstandig te slapen, zullen dit namelijk ook sneller blijven doen als ze zich ziek voelen of verkouden zijn. Geef je kindje de ruimte en wacht het moment af of er toch meer hulp nodig is.
Baby is ziek en wordt vaak wakker
Eindelijk! Het is je gelukt om je kindje in slaap te krijgen. Net nu je beneden een kopje thee hebt gezet, hoor je je kindje alweer. Ook al heeft je baby misschien meer slaap nodig om te herstellen, er zullen ook veel kindjes zijn die om de haverklap wakker worden. Je kindje doet ineens korte dutjes of de nachten zijn onrustig. Dat komt natuurlijk door alle ongemakken en je begint weer van voren af aan. Als dat betekent, dat je je kindje weer in slaap moet wiegen, aaien of knuffelen, dan is dat hetgeen wat je kunt doen om de slaap te verlengen.
Baby slaapt niet vanwege verkoudheid
Als je kindje verkouden is of een oorontsteking heeft, kan het slapen lastig zijn. Bij alleen een verkouden (geen koorts of griep) kun je het normale dutjes ritme aanhouden. Meer slapen overdag kan de nachtrust verstoren en deze is nou juist herstellend. Lukt het je kindje niet goed om in slaap te vallen of door te slapen vanwege de verkoudheid? Hieronder geef ik je een aantal tips.
Tip 1
Voldoende vocht binnen krijgen is belangrijk, zeker bij koorts. Let erop dat je kindje voldoende drinkt en genoeg plasluiers heeft.
Tip 2
Ventileer de slaapkamer regelmatig, zodat de luchtvochtigheid goed blijft. Hierdoor is ademen makkelijker.
Tip 3
Een warme douche of bad kan helpen voor het slapengaan. De lichaamstemperatuur zakt daarna en dit maakt het in slaap vallen makkelijker. Als je kindje verkouden is, kan de stoom ook helpen om vrijer te ademen.
Tip 4
Een halve ui onder het bed leggen zorgt ervoor dat de luchtwegen vrij blijven.
Tip 5
Zorg ervoor dat knuffels, slaapzakken, lakentjes en spenen regelmatig worden gewassen.
Tip 6
Bij verkoudheid kun je het matras iets schuin leggen bij het hoofdeinde. Dit kun je doen door de poten onder het ledikant bij het hoofdeinde te verhogen. Gebruik geen kussens i.v.m. veiligheid. Door het hoger liggen van het hoofdje ontstaat er meer vrijheid om te ademen.
Tip 7
Als het betekent dat je de dutjes nu beter rechtop in de draagzak kunt doen, vanwege de verkoudheid, in plaats van in eigen bed. Dan verkies je slaap, boven de slaapplek. Er zal net wat meer hulp nodig zijn. Geef je kindje deze hulp en aandacht als dat nodig is. Zodra je kindje zich beter voelt, ga je weer rustig terug naar je oude ritme.
Oorpijn en oorontsteking
Oorpijn of oorontsteking kan de slaap van je kindje verstoren. Wist je dat dit een veel voorkomende oorzaak is, waardoor een kindje slecht slaapt? Slecht slapen kan dus komen, door een medische achterliggende oorzaak.
Oorpijn of oorontsteking kan heel vervelend zijn. De pijn in het oor wordt namelijk erger, zodra een kindje ligt. De druk op de oren neemt toe en daardoor kan je kindje meer pijn ervaren en moeite hebben met slapen. Het betekent natuurlijk niet dat je kindje na een slechte nacht meteen een oorontsteking heeft. Maar als je kindje voorheen goed sliep, dit plotseling verandert en je merkt dat je kindje niet fit is, loop dan onderstaande signalen af.
Signalen van oorpijn of oorontsteking kunnen zijn:
- Verkouden / loopneus.
- Traanogen.
- Koorts.
- Grieperig.
- Met de handen naar de oren grijpen.
- Plotseling slecht slapen.
- Hangerig.
- Niet goed eten/drinken.
Heb je het idee dat je kindje oorontsteking heeft of twijfel je? Dit kun je laten controleren bij de huisarts. Dit geldt overigens niet alleen voor een eventuele oorontsteking. Als je twijfelt en je kindje is ziek, neem dan contact op met een (huis)arts. Het is altijd goed om te overleggen en je kindje te laten onderzoeken.
Weer goed slapen na ziek zijn
Heb je het idee dat je kindje beter wordt en opknapt? Dit kun je merken aan, dat je kindje minder hangerig is, weer actief wordt, vrolijker is en beter gaat eten/drinken. Je kunt dan geleidelijk weer terug naar het oude ritme. Houd er rekening mee dat het ongeveer een week kan duren, voordat je weer in het normale voedings- en slaapschema zit. Houd de eerste dagen nog goed de vermoeidheidssignalen van je kindje in de gaten.
Als je kindje meer heeft geslapen dan normaal of op andere tijden, begin je met een vaste tijd van opstaan in de ochtend. Vanuit hier bouw je de wakkertijd weer geleidelijk op om terug te keren naar het oude ritme. Vervolgens maak je je kindje weer wakker na de dutjes op een vast tijdstip.
Als er afhankelijke slaapassociaties zijn ingeslopen, kun je dit langzaam weer afbouwen. Dit kan op verschillende manieren. Je kunt het in slaap wiegen, voeden, aaien of in de kamer blijven afbouwen op een manier die bij jullie past. Kies een slaapmethode en ga ermee aan de slag.
Lukt het niet om de oude slaapgewoontes terug te krijgen? Tijdens een slaapconsult help ik je om weer een routine te creëren voor je kind en/of om het zelfstandig slapen weer terug te krijgen. De slaap van je kindje zal binnen de kortste keren lukken, zoals je gewend was. Boek een gratis kennismakingsgesprek om de mogelijkheden te bespreken.
Geef je kindje alle liefde, aandacht en knuffels die het nodig heeft.
Veel beterschap als je kindje op dit moment ziek is!
Liefs, Marijke