Je baby in slaap wiegen
In slaap wiegen is een veelvoorkomende manier om je baby in slaap te brengen. Het voelt heel natuurlijk aan om je baby zachtjes heen en weer te bewegen. Wat als je baby alleen nog maar in slaap valt door te wiegen? Je het in slaap wiegen wilt afbouwen? Hoe kun je dit aanpakken en welke alternatieven zijn er om je kindje in slaap te krijgen? In deze blog neem ik de voordelen én de nadelen van het in slaap wiegen met je door.
Voordelen van in slaap wiegen
De eerste weken na de geboorte kan in slaap wiegen heel behulpzaam zijn. Hieronder een aantal voordelen van het in slaap wiegen van je baby.
- Troost en geborgenheid: De wiegbeweging bootst de bewegingen na die je baby in de baarmoeder voelde. Dit geeft je baby een veilig en vertrouwd gevoel.
- Hulp bij krampjes of ongemak: Zachtjes wiegen kan kalmerend werken bij buikkrampjes of andere lichamelijke ongemakken.
- Hechting: Het is een mooi moment van verbinding tussen ouder en kind, waarbij je baby jouw nabijheid voelt.
- Sneller in slaap vallen: De rustgevende beweging kan helpen bij overstimulatie en zorgt ervoor dat je baby de eerste weken na de geboorte makkelijker in slaap kan vallen.
Nadelen van in slaap wiegen
Na een aantal maanden kan het in slaap wiegen ook als last worden ervaren door ouders. Misschien valt je baby alleen nog maar in slaap door te wiegen, slaapt je baby alleen maar korte dutjes of is er onrust in het algemeen. Hieronder een aantal nadelen van het in slaap wiegen van je baby.
- Fysieke belasting voor ouders: Langdurig wiegen of wiegen op latere leeftijd, kan fysiek zwaar worden. Zeker als je baby groeit en zwaarder wordt.
- Afhankelijkheid: Als je baby gewend raakt aan het in slaap wiegen, kan het lastig worden om zonder deze beweging in slaap te vallen. Sommige baby’s raken zo afhankelijk van de beweging, dat ze niet zonder het wiegen in slaap kunnen vallen.
- Vaker wakker in de nacht: Wanneer je baby ‘s nachts wakker wordt en de wiegbeweging mist, kan dat leiden tot vaker wakker worden en moeilijker opnieuw in slaap vallen.
- Korte dutjes of hazenslaapjes: Als je baby gewend is om in slaap gewiegd te worden, kan dit leiden tot sneller wakker worden, waardoor je baby alleen maar korte dutjes of hazenslaapjes doet.
- Zelfstandig leren slapen: Het afleren van in slaap wiegen – afhankelijke slaapassociatie – kan tijd en geduld kosten. Dit kan tijdelijk zorgen voor frustratie bij ouders.
Alternatieven voor in slaap wiegen
Wil je het wiegen afbouwen of voorkomen dat je baby hier afhankelijk van wordt? Probeer deze alternatieven:
- Inbakeren: Dit geeft je baby een veilig, geborgen gevoel zonder dat er wiegbeweging aan te pas komt.
- White noise: Dit rustgevende en monotone geluid kan helpen om je baby kalm en slaperig te maken.
- Slaapritueel: Een vast ritueel met bijvoorbeeld een slaapliedje, knuffelmoment of een rustig verhaaltje helpt je baby de overgang naar slaap te maken.
- Hand op de borst: Door je hand zachtjes op de borst of buik van je baby te leggen, voelt je kindje jouw nabijheid zonder dat je wiegt.
- Wissel af: Je kunt je baby het ene dutje in slaap wiegen, het andere in de kinderwagen doen, de draagzak of in eigen bed. Door niet elk slaapje te wiegen, raakt je baby er minder snel aan gewend. Hierdoor krijgt hij de kans om ook op andere manieren in slaap te vallen.
- Sussen en zachte klopjes: Dit is een zachte, effectieve methode waarbij je je baby troost zonder te wiegen. Je legt je baby slaperig maar wakker in bed, maakt een sussend “shhh”-geluid en klopt zachtjes op de rug. Deze combinatie van geluid en aanraking helpt je baby rustig te worden en zelf in slaap te vallen, zonder te wiegen. Deze manier werkt vooral goed bij baby’s tot ongeveer 4 maanden.
Hoe en wanneer kun je in slaap wiegen afbouwen?
Het afbouwen van in slaap wiegen kun je introduceren vanaf ongeveer 3 – 4 maanden. Hoe kun je dit aanpakken?
- Introduceer andere onafhankelijke slaapassociaties: Denk aan white noise, inbakeren of de speen. Dit zijn manieren om de overgang naar zelfstandig slapen gemakkelijker te maken.
- Bouw het wiegen langzaam af: Wieg je je baby nu altijd in slaap? Probeer steeds minder lang te wiegen en leg je baby slaperig maar wakker in bed.
- Doe niets constant: Stop af en toe met wiegen terwijl je baby nog wakker is, zodat hij kan wennen aan geen beweging en dus stil liggen voordat hij in slaap valt.
- Vervang wiegen door aanraking: In plaats van in slaap wiegen, kun je je baby geruststellen met zachte aai-bewegingen of je hand op de buik.
Het in slaap wiegen van je baby kan dus – zeker in de eerste weken na de geboorte – zowel een uitkomst als uitdagend zijn. Het is vooral belangrijk om te kijken naar wat bij jouw baby en situatie past. Wieg je je baby in slaap en werkt dit goed? Prima! Heb je het gevoel dat je baby moeite heeft met zelfstandig slapen. Wil je het wiegen afbouwen? Welke reden je ook hebt, ik kan je helpen met een slaapoplossing die werkt voor jouw kind.
Klaar om je baby te helpen met zelfstandig slapen?
Met mijn slaappakketten begeleid ik je stap voor stap naar goede slaapgewoonten. Boek vandaag nog een gratis kennismakingsgesprek.
Liefs, Marijke