Hoeveel moet een baby slapen

Hoeveel moet een baby slapen

In deze blog vertel ik je hoeveel slaap baby’s gemiddeld per leeftijdscategorie nodig hebben. Ik zal verschillende leeftijdscategorieën met je doornemen. Het kan namelijk best lastig zijn om in te schatten hoeveel uur per dag je baby moet slapen. Wil je graag weten hoeveel slaap je baby nodig heeft? Lees dan vooral mee.

Hoeveel slaap heeft een baby nodig

Een veelgestelde vraag van ouders is: ‘Hoeveel slaap heeft mijn baby nodig?’ Ongeveer dan, want als het bij jouw baby niet precies zo gaat, is niet direct een reden tot ongerustheid. Geen enkele baby slaapt exact even lang. Elk kind is anders, maar op basis van de (gecorrigeerde) leeftijd van je baby zijn er wel gemiddelden te berekenen. Dit heeft alles te maken met hoe lang je baby fysiek gezien wakker kan zijn en hoeveel slaap er gemiddeld nodig is.

Hoeveel slaap je kindje nodig heeft veranderd met de leeftijd, groei en ontwikkeling. In eerste de maanden tot het eerste levensjaar zul je merken dat de wakkertijd grote sprongen maakt en je kindje steeds minder gaat slapen. Vaak hoor ik ouders zeggen, dat ze nèt een goed ritme hadden en het ineens in de war is. Dat kan dus kloppen. Het is heel normaal, dat je in het eerste jaar niet lang aan één ritme kunt vasthouden. Je zult je continue moeten aanpassen aan de behoefte van je kindje. Kinderen hebben nou eenmaal bepaalde momenten minder slaap nodig en meer tijd om wakker en actief te zijn. Het is belangrijk dat je hierin meebeweegt.

Hieronder zal ik in leeftijdscategorieën een indicatie geven over hoeveel slaap een (pasgeboren) baby, dreumes, peuter of kleuter ongeveer nodig heeft.

Slaapuren 0 tot 3 maanden

Ik heb het in deze leeftijdscategorie over pasgeboren baby’s. Een pasgeboren baby heeft nog veel slaap nodig. Pasgeboren baby’s kunnen 45 tot 60 minuten wakker zijn en gaan dan alweer slapen. Jonge baby’s slapen gemiddeld zo’n 16 tot 20 uur per dag (per 24 uur). Een baby van een aantal weken oud slaapt bijna nog de hele dag. Een baby van een paar maanden oud slaapt al wat minder.

In deze leeftijdsfase is de biologische klok nog niet ontwikkeld. De slaap- en waak periodes zijn onregelmatig en er is nog geen dag- en nachtritme. Je pasgeboren baby slaapt in blokjes en als hij wakker is volgt een routine van verschonen, voeden, knuffelen en een korte wakkertijd. Hierna gaat je baby weer slapen.

Pasgeboren baby’s zijn snel overprikkeld en vermoeid. Een muziekboxje kan al te veel stimuleren. Focus je vooral op rust en creëer een kalme en rustige slaapomgeving. Houd daarnaast de slaapsignalen van je baby goed in de gaten. Misschien begin je al te herkennen wanneer je baby moe is en toe is aan slaap. Als je baby geen duidelijke slaapsignalen geef, kan het in de gaten houden van de wakkertijd een fijne richtlijn zijn.

Slaapuren 3 tot 6 maanden

Op deze leeftijd slapen baby’s gemiddeld 14 tot 16 uur per dag (per 24 uur). Het dag- en nachtritme is ontwikkeld, waardoor je een routine kunt gaan herkennen in +/- 4 dutjes overdag. Op de leeftijd van 3 maanden zijn 4 dutjes nog heel normaal. Tussen de 4-5 maanden zijn 3 dutjes overdag voldoende.

Je kunt nu ook merken dat je baby ’s nachts langere stukken achtereen slaapt. Je baby wordt ’s nachts minder vaak wakker en de tijd tussen de voedingen worden in de nacht langer dan overdag. De slaapuren overdag beginnen af te nemen en het aantal uren slaap ’s nachts blijft vrijwel hetzelfde. Vanaf 3 maanden wordt een consistent bedtijdritueel steeds belangrijker. Zorg dat dit een vast ritueel wordt met een duidelijke volgorde van een aantal handelingen. Dit mag je voor elk dutje en voor bedtijd doen. Door het bedtijdritueel gaat je kindje herkennen dat het tijd is om te slapen.

Vanaf 4-5 maanden kun je je wat meer richten op een ritme. Je kunt (als je wilt) de dutjes overdag wat vaster indelen. Al is het ook nog heel normaal dat dit dagelijks wisselt. Met 6 maanden mag je een stabieler ritme zien en kan je kindje op vastere tijdstippen slapen.

Slaapuren 6 tot 12 maanden

Na 6 maanden kun je merken dat je kindje overdag steeds minder gaat slapen. Veel kindjes gaan overdag over van 3 naar 2 dutjes. Er blijft een ochtenddutje en een middagdutje over. Gemiddeld slaapt je kindje in deze leeftijdscategorie 12 tot 15 uur per dag (per 24 uur). Waarbij een jonger kindje natuurlijk richting de 15 uur slaapt en een ouder kindje 12 uur.

Een baby van 6 maanden slaapt gemiddeld 3 tot 3,5 uur overdag met 3 dutjes. Een dreumes van 12 maanden heeft nog 2 -2,5 uur slaap overdag met 2 dutjes. De nachten duren nu 11-12 uur en vanaf 6 maanden kunnen sommige baby’s een volledige nacht (18:00/19:00-6:00-7:00 uur) doorslapen. Toch is een nachtvoeding in deze leeftijdsfase ook nog heel normaal. Nachtvoedingen verdwijnen meestal tussen de leeftijd van 6 en 12 maanden.

Dit is ook een leeftijdsfase waarin er veel speelt in de ontwikkeling. Zowel fysieke als mentale ontwikkelingsmijlpalen. Je kunt te maken krijgen met slaapregressies en onrustige slaapperiodes. Wees geduldig en consistent tijdens fases van onrust. Probeer je vast te houden aan ritme, routines en rituelen.

Slaapuren 1 tot 3 jaar

Kindjes doen in deze leeftijdscategorie nog 1 tot 2 dutjes, waarbij de meeste kinderen met 15-18 maanden overgaan op 1 middagdutje per dag. Sommige peuters hebben overdag met 1 uur slaap voldoende. Andere kindjes slapen op deze leeftijd nog makkelijk 2 tot 2,5 uur. Vanaf 2,5 – 3 jaar zijn veel kinderen klaar om hun middagdutje over te slaan. Er wordt dan niet meer geslapen overdag. Peuters en kleuters slapen ’s nachts gemiddeld 11-13 uur.

De bedtijd van peuters en kleuters ligt gemiddeld ergens tussen 18:30-19:30 uur. Je wilt het liefst dat dit niet elke dag met een uur verschilt. In deze leeftijdscategorie is een vaste bedtijd belangrijk, maar ook een duidelijk en herkenbaar bedtijdritueel. Er breekt vaak een nieuwe fase aan, waarbij kinderen strijd kunnen voeren rondom bedtijd. Houd het moment van in slaap vallen bij bedtijd rustig en duidelijk. Op emotioneel vlak speelt er namelijk veel bij peuters en kleuters. Je kindje maakt grote mentale sprongen, waardoor ze aan het einde van de dag moe kunnen zijn. Houd het in de avond rustig, beperk schermtijd en stoeipartijen vlak voor bedtijd.

Als jouw kindje overdag te veel slaapt, kan dit zorgen voor onrust bij bedtijd, in de nacht en ook in de vroege ochtend. Slaapt je kindje overdag juist te weinig, dan is de kans groot dat je kind (over)vermoeid raakt. Dit kan strijd bij bedtijd opleveren, maar ook onrustige nachten en vroeg ontwaken. Een goede balans tussen slaap, wakker zijn, fysieke activiteiten en rustmomenten zijn nu extra belangrijk.

Hulp bij het leren slapen van je baby

Het is belangrijk om je te realiseren is, dat ieder kind anders is en dat er verschillende slaapbehoeftes zijn. Wat voor het ene kindje werkt, hoeft niet voor jouw kindje te werken en vice versa. Toch kun je aan de hand van deze gemiddelden per leeftijd een goede inschatting maken.

Lukt het je niet om in een goed slaapritme te komen? Heeft jouw kindje moeite met doorslapen of is hij juist vroeg wakker? Tijdens slaaptrajecten met ouders, zijn een slaapritme dat niet past bij een kindje en/of het niet (goed genoeg) zelfstandig in slaap vallen de meest voorkomende oorzaken van niet kunnen doorslapen. Ik kan je helpen bij het vinden van een fijn slaapritme en/of we kunnen werken aan het zelfstandig doorslapen van je kindje. Ik help je met liefde verder.

Liefs, Marijke

Deel dit artikel

Lees meer blogs

19 december 2024

Baby langer laten slapen

15 december 2024

Slapen als je baby ziek is

22 augustus 2024

Middagdutje langer maken