Baby langer laten slapen
Wat zou het fijn zijn als je baby langer slaapt. We willen het liefst allemaal dat onze baby’s langere dutjes doen en ’s nachts doorslaapt. Er zijn veel manieren om korte slaapjes te verlengen, je baby langer te leren slapen en meer ritme te krijgen in de dutjes overdag. In deze blog vertel ik je wat je kunt doen om je baby langer te laten slapen.
Dutjes
Dutjes zijn belangrijk om ervoor te zorgen dat je kindje een goede balans heeft in de dag. Zou je kindje geen dutjes doen, dan wordt de slaapdruk te hoog voor de nacht. Hierdoor kan oververmoeidheid ontstaan. Te veel slaap overdag, kan juist zorgen voor een te lage slaapdruk, waardoor je kindje niet goed kan in- en doorslapen ’s nachts. Dutjes zijn dus een belangrijk onderdeel in het creëren van een fijne slaapbasis en een slaapritme.
De eerste weken na de geboorte heeft je baby meestal nog geen ritme. De dutjes zijn onregelmatig, je baby doet korte dutjes of misschien hazenslaapjes. Je bent allang blij als er überhaupt even geslapen wordt. Dat is heel normaal. Vanaf 3 à 4 maanden ontstaat er meer ritme. De biologische klok is zich dan aan het ontwikkelen en je baby kan nu een dag- en nachtritme gaan ontwikkelen. Dit betekent niet dat alle kindjes meteen langere dutjes gaan doen. Daar hebben de meeste kindjes hulp bij nodig.
Na 4 maanden (of wanneer jullie hieraan toe zijn) kun je je kindje leren om de slaapcycli te koppelen, waardoor korte dutjes steeds langer worden. Vanaf 6 maanden kun je een meer stabiel en vast slaapritme gaan zien. Als je baby langere dutjes doet, heeft dat veel voordelen. Langere dutjes zorgen ervoor, dat je kindje niet oververmoeid raakt. De slaap is meer herstellend en je kunt daardoor merken dat je kindje na een slaapje langer wakker kan zijn, zonder snel vermoeid te raken. Langere dutjes zorgen voor een goede balans in het slaap- waak ritme van je kindje.
Baby doet korte dutjes
Baby’s die hazenslaapjes doen, zijn vaak (nog) niet in staat om de slaapcycli samen te voegen voor een diepere en rustgevende slaap. Hazenslaapjes zijn korte dutjes tussen de 20-40 minuten. Soms iets korter en soms iets langer. Hazenslaapjes komen voornamelijk voor bij jonge baby’s – onder de leeftijd van 5-6 maanden.
Hoewel hazenslaapjes een normale ontwikkeling is, kan het erg frustrerend zijn voor ouders. Dit slaappatroon is namelijk lichte slaap, vanwege het feit dat baby’s vaak in de REM-slaap (Rapid Eye Movement) blijven. Ze hebben moeite met de overgang tussen REM, lichte slaap en niet-REM, diepe slaap. Het is daarom kenmerkend voor baby’s die hazenslaapjes doen, dat ze snel wakker worden en alert zijn.
Baby’s hebben een slaapcyclus van ongeveer 45 minuten. Een dutje duurt meestal één slaapcyclus. Als jouw baby de slaapcycli kan koppelen, kunnen de dutjes langer duren. Het leren koppelen van de slaapcycli lukt meestal tussen de 4-6 maanden. Na 4 maanden zijn namelijk de slaappatronen van je baby ontwikkeld. Als je kindje dus 1,5 uur slaapt tijdens een dutje, dan heeft hij 2 slaapcycli gekoppeld.
Ouders leggen zichzelf – en onderling – best veel druk op om hun baby snel na de geboorte in een dutjes schema te krijgen. Dit geeft vaak onrealistische verwachtingen, omdat sommige baby’s van nature zelf langer gaan slapen. Er zijn baby’s die direct al 1,5-2 uur aaneengesloten slapen. Als dat bij jou het geval is: you are the lucky one! Toch zijn er genoeg baby’s die telkens 20-45 minuten slapen tijdens een dutje. Ook zijn er baby’s die een combinatie hebben van beide. Dit is allemaal normaal.
Baby leren langer te slapen
Het is belangrijk dat je realistisch bent. Wees je ervan bewust dat op jonge leeftijd (onder de 4 maanden) langer slapen niet vanzelf gaat. Na 4 maanden kun je hier gericht mee gaan oefenen, als je baby nog geen langere dutjes doet. Geef niet op na een week oefenen. De ene dag zal het beter gaan, dan de andere dag. Soms gaat het een week goed, dan een paar dagen niet. Dat is op jonge leeftijd heel normaal, omdat je kindje aan het leren is. Wees geduldig en laat het je niet ontmoedigen.
Overigens kun je je baby op elke leeftijd leren om langer te slapen. Is jouw baby 9 maanden of 18 maanden en lukt het verlengen van de slaap nog niet? Je bent nooit te laat om je kindje te leren langer te slapen.
Tip 1
Mijn nummer 1 tip is om de dag te starten op een vast tijdstip. Vanuit dat startpunt kun je de dutjes van je kindje indelen. De timing van de slaapjes zijn hierbij belangrijk. Als je kindje te lang of te kort wakker is voor een dutje, kan het langer doorslapen niet lukken.
Om een langer te kunnen slapen is het belangrijk, dat je kindje moe genoeg is om te gaan slapen, maar niet oververmoeid. Zowel een oververmoeide als ondervermoeide baby heeft moeite met doorslapen. Je kunt op de leeftijd van 4 maanden werken met wakkertijden en vanaf 6 maanden toewerken naar een vast slaapritme (als je dit prettig vindt).
Tip 2
Zorg ervoor dat de slaapbasis op orde is. Denk aan; een fijne slaapomgeving waarbij de slaapkamer goed donker is, de temperatuur in de kamer optimaal is (niet te warm/koud) en er geen afleidende omgevingsgeluiden zijn. Dit zijn allemaal dingen waar je kindje wakker van kan worden. Denk dus aan fijne slaaptools zoals white noise, knuffeltje, slaapzak of een speen.
Tip 3
Zorg voor een goed gevuld buikje voor het slapengaan. Een hongerige baby wordt onrustig en zal niet lang kunnen doorslapen. Ook een te vol buikje kan zorgen voor onrust tijdens het slapen.
Tip 4
Kondig de slaapjes aan met een rustig bedtijdritueel. Met een herkenbare routine van een paar vaste handelingen, kun je je kindje voorbereiden om in de slaapmodus te komen. Een duidelijke overgang van actief naar passief helpt om je kindje te ontspannen, voordat hij naar bed moet.
Tip 5
Oefen vanaf 4 maanden (of wanneer jullie hieraan toe zijn) met zelfstandig slapen. Dit is de truc om je kindje te leren langer te slapen. Zowel om dutjes te verlengen, als langere stukken doorslapen in de nacht. Op het moment dat je kindje niet zelfstandig in slaap valt en afhankelijk is van jou (of een handeling van jou: in slaap wiegen of voeden e.d.), is het logisch dat je kindje na een afgeronde slaapcycli bewust wakker wordt. Je kindje gaat roepen of huilen, omdat hij opnieuw deze hulp nodig heeft om door te kunnen slapen. Is dit bij jou het geval? Het actief werken aan zelfstandig slapen kan dit oplossen.
Mijn kindje kan niet zelfstandig slapen
Wil je je kindje liever blijven helpen om in slaap te vallen? Dat is natuurlijk ook oké. Er is geen goed of fout en er zijn genoeg ouders die hun kindje (ook na 4 maanden) helpen met in slaap vallen d.m.v. in slaap wiegen, voeden, aaien of strelen e.d. Wees er wel op voorbereid, dat je kindje na afronding van een slaapcyclus wakker wordt en de slaap verlengd moet worden met de manier die je ook aan het begin van bedtijd hebt toegepast. Dit kan voor sommige kindjes (en ouders) goed werken. Als het verlengen lukt met jouw hulp (afhankelijke slaapassociaties) en je daardoor alsnog langere slaapjes kunt stimuleren, dan is dat prima!
Er zijn ook kindjes die zich zo bewust zijn van de slaapomgeving, dat het verlengen van de slaap niet meer lukt op deze manier. Je kindje is te wakker en alert geworden na afronding van de slaapcyclus. Houd hier rekening mee, mocht je afhankelijke slaapassociaties gebruiken. Merk je dat dit niet (meer) werkt, dan is het oefenen met zelfstandig in slaap vallen (door het toepassen van een slaapmethode) de uitkomst.
Wat je hiermee wilt bereiken, is dat je kindje in slaap valt, na 45 minuten (licht) wakker wordt, je kindje de ogen open en weer dicht doet, even woelt, zich omdraait en weer in slaap valt. Je kindje gaat dan vanuit de lichte slaapfase opnieuw de diepe slaapfase in voor nog een slaapcyclus, zonder het wiegen, voeden, aaien of strelen nodig te hebben. Dit kan rustige en langere slaap opleveren.
Dutjes verlengen
Het betekent niet dat de 5 tips en onderwerpen voorwaarden zijn om je kindje langer te laten slapen. Sommige kindjes doen lange dutjes zonder het hebben van een duidelijk ritme. Er zijn ook kinderen die langere dutjes doen, zonder dat ze zelfstandig in slaap vallen. Elk kind is anders.
Als je kindje steeds korte dutjes of hazenslaapjes blijft doen en je wilt graag dat de dutjes langer worden, zijn dit 5 factoren die je kunt verbeteren. Op die manier stimuleer je langere dutjes. Is alleen de kamer donker maken voldoende? Super! Werkt het aanpassen van het ritme? Slaapt je kindje daardoor langer, maar wieg je je kindje wel in slaap? Helemaal top! Dat was dan voor jullie de oplossing. Heeft je kindje alle 5 de aanpassingen nodig? Ook goed. Als je een oplossing wilt, kun je naar deze factoren kijken.
Maak een keuze in je aanpak, blijf oefenen, wees consistent en heb vertrouwen dat je kindje het leert. Nieuwe vaardigheden leren gaat met vallen en opstaan. Dat is oké. Je kunt een ervaren kinderslaapcoach inschakelen als jouw pogingen niet lijken te werken en je wel graag wilt werken aan langere slaapjes. Hopelijk kun je na het lezen van deze blog aan de slag om je baby langer te leren slapen.
Vind je het lastig om te bepalen op welke manier je je baby kunt leren om langer te laten slapen? Hoe vaak je oefent of hoe lang je kunt oefenen? Sluit je aan bij de ouders die samen met mij aan de slag zijn gegaan met het verbeteren van de slaap van hun kindje. Tijdens een slaaptraject maak ik een persoonlijk plan, speciaal voor jouw kindje. Plan gerust een gratis kennismaking met me in om te horen of het iets is voor jou.
Ik help je met liefde!
Liefs, Marijke